latinica  ћирилица
14/05/2017 |  15:10 | Аутор: РТРС

Вулин: У Блајбургу највеће окупљање нациста у Европи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је данас да није никаква тајна да је у Блајбургу највеће окупљање нациста у Европи и да су усташки злочини прихватљиви јер су чињени над Србима.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Тамо се скупља неколико десетина хиљада људи на једином месту у Европи где смеју некажњено да говоре о фашизму, да поздрављају фашизам и да поздрављају најстрашнију идеологију", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Вулин је истакао да је најстрашнија слика са комеморације усташама у Блајбургу била појава цијеле једне породице, укључујући и дјецу, обучена у усташке униформе и оцијенио да они који то могу да ураде не би смјели да имају дјецу.

"Не знам какви су закони у Хрватској, али знам да по законима у ЕУ децу коју бисте пронашли у фашистичким унифромама би одузели од родитеља", рекао је Вулин.

Он је истакао да се треба запитати "у какве ће они људе израсти уколико им је сећање из детињства сећање на усташку униформу и на најстрашнију мржњу".

"Требало би и тој деци и тим родитељима показати слике оне побијене деце у дечјим логорима у Сиску, Јасеновцу, у Доњој Градини, Градишкој, можда би схватили, можда би се постидели. Зато истина о усташким ужасима мора бити казана и мора бити приказана и нашој деци брутална каква и јесте", рекао је Вулин.

Он је рекао да се као људско биће осјећа повријеђено тим призором и изразио увјерење да се свако људско биће осјећа поражено чињеницом да фашизам може да се појави на дјетету од три и пет година.

Извор: СРНА