latinica  ћирилица
14/05/2017 |  15:03 | Аутор: РТРС

Дејвис: Нелогичан став Брисела

Британија се припрема за спор са ЕУ око структуре разговора о Брегзиту и будућој улози Европског суда, рекао је данас британски министар задужен за преговоре са Бриселом Дејвид Дејвис.

Дејвис је став ЕУ о формату разговора назвао "нелогичним" и навео да је "благо увријеђен" сугестијама да су европски судови бољи од британских.

Расположење између Лондона и Брисела у протеклих неколико седмица је погоршано, јер се одређују позиције пред почетак компликованих преговора за излазак Британије из ЕУ наредног мјесеца или годину дана након одржавања референдума на којем је изгласан излазак из блока.

Дејвис је на новинарско питање о ставу ЕУ да двије стране морају прво постићи напредак у области права грађана, граници између Сјеверне Ирске и Републике Ирске и финансија након чега треба да почну дискусије о будућим односима, одговорио да је то "нелогично".

"Како се може ријешити питање границе Сјеверне и Републике Ирске ако не знате каква је наша политика према границама, царинском споразуму, слободној трговини, да ли треба бити царина или не?", питао је Дејвис.

Према његовим ријечима, не може се доносити одлука о једном без другог, јер је то нелогично и да ће то бити спор за цијело љето.

Извор: СРНА