latinica  ћирилица
14/05/2017 |  14:45 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Дан одбране Илиџе: Борци не могу заборавити погинуле саборце (ВИДЕО)

Служењем парастоса у Цркви Светог Саве у насељу Блажуј, у федералној општини Илиџа и полагањем цвијећа на споменик припадницима Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде обиљежен је Дан одбране Илиџе.
Источна Илиџа - парастос у насељу Добриња четири - Фото: СРНА
Источна Илиџа - парастос у насељу Добриња четириФото: СРНА

Сјећање на 14. и 22. април 92. дане најжешћих напада тзв. АРБиХ на сарајевску општину Илиџа његује борачка организација "Илиџански борац". На Илиџи данас занемарљив број Срба.

Више непријатељских офанзива сломило се о гранитну одбрану ВРС на Илиџи. Ни гранатирање и снајперисање са Игмана није сломило дух српског народа. Илиџа је одбрањена уз велике губитке али је тај дио Сарајева послије Дејтонског споразума припао ФБиХ.
 
"Ми смо једноставно овдје бранили своје куће, своја огњишта и чували смо све четири године рата нашу територију уз велике губитке", истакао је командант батаљона у саставу Илиџанске бригаде ВРС Светозар Гузина.

"Успјели смо да одбранимо, погинуло је 1064 борца, сама бригада је дала 650 бораца", рекао је Горан Шеховац из БО "Илиџански борац" Источна Илиџа.

Послије потписивања Дејтонског споразума више десетина хиљада Срба са Илиџе, али и других сарајевских општина које су припале ФБиХ напустило је своја огњишта. Демографска, етничка слика некад већинског српског мјеста потпуно је промјења, данас на Илиџи доминира арапски језик и кулутура. 
 
"Са овог простора који је одбрањен отишао је највећи број Срба, неки у Источно Сарајево, населили су цијелу Републику Српску и по свијету. Ова Илиџа данас је потпуно другачија", изјавио је Душан Шеховац из Демократске иницијатива сарајевских Срба – Илиџа.

Црква Светог Саве у Блажују, оронуле српске куће које се нуде на продају и запуштена имања знакови су некадашњег постојања Срба на овим просторима. Наду да се праведна борба и жртве током Отаџбинског рата неће заборавити дају млади који су данас одали почаст палим херојима.