latinica  ћирилица
14/05/2017 |  13:52 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Шаровић у Пекингу о улагањима у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписао је у Пекингу споразум о сарадњи са Кином у области развоја, инфраструктуре и туризма, чиме је БиХ формално постала дио пројекта "Један појас, један пут" у коме је Кина ставила на располагање више од 100 милијарди евра за различите пројекте.
Пекинг: Шаровић - потписивање споразума - Фото: СРНА
Пекинг: Шаровић - потписивање споразумаФото: СРНА

- У наредне три године Кина ће додијелити 10.000 стипендија за школовање и на обуку је спремна да прими 5.000 младих инжењера и научника - истакао је Шаровић, који у Кини учествује на форуму на високом нивоу "Један појас, један пут".

Као потврда ефикасне сарадња између БиХ и Кине данас је потписан и Меморандум о разумијевању, у оквиру Иницијативе економског појаса дуж Пута свиле и поморског пута свиле за 21. вијек, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је у Пекингу разговарао и са представницима комапније "Вонг фанг", те најавио да ће они сљедећи мјесец посјетити локацију Дабар у Републици Српској да би са надлежним властима почели званичне разговоре, као и да би извршили процјене вриједности и кредибилности инвестиције.

Осим о изградњи хидроелектране Дабара, Шаровић је са представицима компаније која је у Републици Српској градила термоелектрану Станари, разговарао и о скором завршетку процеса уговарања термоелектране Бановићи.

Шаровић је данас говорио на посебној сесији посвећеној трговини и имао је више билатералних сусрета, док су за сутра најављени бројни разговори са кинеским инвеститорима и компанијама.

Кина је издвојила 45 милијарди долара за подршку инфраструктури и трговини на међународном плану, а да је БиХ дио цијелог тог пројекта, наводе из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Током боравка у Пекингу, Шаровић ће са представницима кинеских компанија разговарати о реализацији већ уговорених пројеката као што су "Powerchina- Sinohydro", пројекат ауто-пута Гламочани-Млиништа у Републици Српској у дужини од 62 километра, те пројекти термоелектрана Бановићи и Тузла.

На форуму у Пекингу учествује око 100 делегација земаља свијета, 30 премијера и предсједника међу којима и предсједник Русије Владимир Путин.

Извор: СРНА