latinica  ћирилица
14/05/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Хакерски напад погодио 200.000 жртава у најмање 150 држава

Недавни хакерски напад погодио је 200.000 жртава у најмање 150 држава, изјавио је данас директор Европола Роб Вејнврајт, који је изразио увјерење да ће тај број бити много већи након сутрашњег повратка на посао.
Хакери (илустрација) - Фото: AP
Хакери (илустрација)Фото: AP

Вејнврајт је истакао да је напад био јединствен јер је кориштен штетни програм уз комбинацију са "функционалношћу компјутерског црва" због чега се вирус аутоматски ширио.

- Глобални досег вируса је без преседана. Према посљедњим подацима, било је више од 200.000 жртава у најмање 150 држава. Међу овим жртвама било је и великих корпорација - каже Вејнврајт.

Штетни програм изазвао је у петак и суботу хаос у бројним организацијама широм свијета, укључујући "Федекс" и "Телефоника" те у британској Националној здравственој служби, која је морала да откаже и хируршке интервенције, снимања рентгеном, резултате испитивања док су били недоступни бројни картони пацијената, а и телефони нису радили.

Међутим, хакерски напад изненада је заустављен када је британски истраживач безбједности на интернету пронашао и активирао "дугме за гашење" скривено унутар штетног програма.

Британски дневник "Гардијан" наводи да је "случајни херој", који је зауставио глобално ширење вируса тако што је регистровао домен скривен у штетном програму, упозорио да би напад могао поново бити покренут.

Стручњак који се идентификује само као "Малвер тех" је 22-годишњи младић са југозапада Енглеске. Он живи са родитељима и ради за фирму "Криптос лоџик" са сједиштем у Лос Анђелесу.

"Дугме за гашење" компјутерског вируса било је скривено унутар програма за случај да аутор штетног кода жели да га угаси и спријечи ширење. Код обухвата домен са веома дугачким именом ка којем штетни програм упућује захтјев и уколико се тај захтјев врати активира се гашење и престаје ширење вируса.

Извор: СРНА