latinica  ћирилица
14/05/2017 |  13:44 | Аутор: РТРС

Добит Електропривреде Српске већа од пет милиона КМ

Електропривреда Републике Српске у прошлој години остварила је добит од 5.175.452 КМ, а цијена електричне енегрије најјефтинија је у региону и у плану је да тако и остане, речено је Срни у овом предузећу.
Електропривреда Републике Српске (фото:google.ba) -
Електропривреда Републике Српске (фото:google.ba)

У ЕРС-у кажу да су сва предузећа у саставу холдинга, осим Русника и Термолектране Гацко, позитивно пословала упркос лошој хидрологији током 2016. године.

"Добрим управљањем сливовима, наше хидроелектране су у таквим условима оствариле добре пословне резултате. Термоелектране су имале низ потешкоћа, од слабог квалитета угља до ниске цијене електричне енергије на прагу термоелектрана, али су успјеле да остваре планирану производњу и обезбиједе довољне количине електричне енергије за све потрошаче", истичу у ЕРС-у.

Сва дистрибутивна предузећа забиљежила су значајна смањења губитака на мрежи у претходној години, а повећана је и наплата потраживања.

"Добрим и усклађеним управљањем објектима, максимално су искориштени сви капацитети што је резултирало стварањем вишкова електричне енергије који су путем поступка продаје пласирани и ван БиХ", истичу у ЕРС-у .

Из ЕРС-а напомињу да је вишак електричне енергије, који је пласиран дистрикту Брчко и слободном продајом у БиХ и ван граница БиХ у 2016. години, износио 1.800 гигават часова електричне енергије што је допринијело да се стоваре значајни приходи.

Извор: СРНА