latinica  ћирилица
14/05/2017 |  13:11 | Аутор: РТРС

"Алумина"- Инвестициона улагања у току године око 20 милиона КМ

Компанија "Алумина" из Зворника имаће ове године око 20 милиона КМ инвестиционих улагања, од чега 13 милиона КМ у два нова производна објекта – погон за производњу преципитираних хидрата и погон за производњу силикагела, саопштено је данас из Службе ове компаније за односе с јавношћу.
Зворник: компанија "Алумина" - Фото: СРНА
Зворник: компанија "Алумина"Фото: СРНА

У саопштењу се наводи да се радови на изградњи новог производног погона за производњу преципитираних хидрата са уградњом неопходне опреме и постројења приводе крају.

"Из САД у компанију `Алумина` стигло је сушионо постројење, а наредних дана слиједи монтирање нове сушаре чији ће капацитет бити пет тона на час", наводи се у саопштењу.

Пробна производња преципитираних хидрата требало би да почне крајем овог мјесеца.

Предсједник Управног одбора компаније Милорад Мотика рекао је да изградња нових производних објеката представља будућност за "Алумину".

- Овдје ће, у врло кратком времену, бити три нове производне фабрике. Осим производње преципитираних хидрата и силикагела, наш пословни партнер, швајцарска фирма "Зеохем", у непосредној близини, гради савремену фабрику за чију производњу ће "Алумина" обезбјеђивати неопходне сировине из свог производног програма - рекао је Мотика.

Он је навео да "Алумина" са "Зеохемом" има дугорочни уговор, који обезбјеђује сарадњу у наредних десет година.

- У току ове године започећемо још два нова пројекта. Један ће стартовати крајем маја, а други крајем јуна. Радићемо керамичка влакна и бемите - рекао је Мотика.

Истичући да су потенцијали "Алумине" веома велики, Мотика каже да ће у току ове године производни портфолио фабрике бити богатији за још девет - десет нових производа.

- Пласирамо производе у 28 земаља, на четири континента, имамо више од стотину купаца - рекао је Мотика и додао да је за пословни свијет и инострано тржиште, осим цијене, веома важан квалитет производа.

Он је изразио захвалност свим запосленима у компанији који су препознали резултате рада, јер се, како је рекао, ради са максималним еланом и осјећајем за фабрику као за свој породични дом.

Мотика је најавио и да ће у току ове године компанија запослити више од 200 нових радника, међу којима и 50 инжењера.

Замјеник руководиоца пројекта изградње погона преципитираних хидрата Мирко Миљатовић нагласио је да овај производни објекат представља плод успјешне сарадње "Алумине" са пословним партнерима из Мађарске и Словеније.

- Производња специјалних хидрата донијеће будућност нашој фабрици и бољу прођу на тржишту - оцијенио је Миљатовић и додао да је у првој фази предвиђена производња од 10.000 тона преципитираних хидрата, док је у плану да се у наредним фазама достигне годишња производња од око 40.000 тона ове врсте хидрата.

Изградња производних објеката ствара услове и за отварање нових радних мјеста.

"У погону за производњу преципитираних хидрата радиће 35 радника, исто толико и у новој `Зеохемовој` фабрици у Зворнику, док ће у производњи силикагела и специјалних зеолита бити ангажовано око 55 радника", наводи се у саопштењу Службе односа с јавношћу ове компаније.

Осим радника компаније "Алумина", као носиоца пројекта, на изградњи нових погона ангажована су и домаћа предузећа "Јокић-инвест", "Еникон-монт", "Метално", "Зворник-путеви" и други.

Извор: СРНА