latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:37 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Брчко: Измјене Закона о Влади по хитном поступку (ВИДЕО)

Влада Дистрикта по хитном поступку предложиће измјену Закона о Влади, који је у претходном периоду био основ за сукобе неких политичких противника. Смјернице су већ урађене и усклађене за истим законима у ентитетима.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Неке одредбе Закона о влади не само да су незаконите, већ нису ни уставне, јер осумњиченог члана Владе за неко кривично дјело, остављају без посла и прије судске пресуде. Такве праксе у окружењу нема, тврде адвокати.

- Функционери и рукловодећи људи у Влади због одређених, вјероватно политичких препуцавања, долазе у проблеме који у ствари не би требало да постоје, који нису правни, него испада да су они политички проблеми, али су у области закона - каже адвокат Миодраг Зељић.

Грађани, такође, мисле да је такав закон угрожава основна права и слободе. Кривца проналазе у правосуђу и инсистирају на промјени закона.

У Тужилаштву наводе да кривично гоњење, не значи да је осиумњичени крив. Постоји примјер гдје је против лица већ пет година подигнута оптужница, али да он прима и даље 80 одсто загарантоване плате.

- Исходи кривичних поступака који су касније вођени против таквих чланова владе су по буџет Дистрикта произвели велику материјалну штету, а да не говоримо о томе да су читаве каријере уништене и да је на тај начин рад извршне власти био дестабилизован - истиче начелник Дистрикта, Синиша Милић.

Смјернице је Влада ускладила са законима у ентитетима и Европском повељом у људским правима и слободама. Остаје да Скупштина на једној од наредних сједница овај приједлог и формално усвоји.