latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:14 ⇒ 15/05/2017 | 09:54 | Аутор: РТРС

Опозиција прикупила довољан број потписа за сазивање посебне сједнице НСРС (ВИДЕО)

Та иницијатива је припремљена, поручили су данас лидери опозиционих странака.
Чавић, Бореновић и Говедарица - Фото: РТРС
Чавић, Бореновић и ГоведарицаФото: РТРС

Приједлог ће сутра предати предједнику Парламента Недељку Чубриловићу. За стављање на дневни ред имају 31 потпис, али су и сами свјесни да је то недовољно за обарање владе.

Са овом иницијативом провешће се као "бос по трњу", поручује предсједник Милорад Додик. Сједе у Савјету министара који нема парламентарну већину и умјесто да поднесу оставке, траже смјену Владе која има већину, каже премијерка Цвијановић.

На око 200 страница су, кажу у опозицији, исписани лоши резултати Владе. Тврде - њихови аргументи показују кризу, афере и пропусте Владе. 

"Искрено вјерујем да неће бити никакве опструкције, мада знам да ће бити притисака како би НСРС расправљала о овом веома значајном предлогу који смо припремили и који заслужује да се нађе пред НСРС", рекао је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Лидер ПДП-а, Бранислав Бореновић у спортском маниру поручио је како је ово њихова трка која за циљ има, како је рекао, поштену, стручну и одговорну Владу.

"И не искључујем да у финишу ове трке не изађемо на улицу", изјавио је Бореновић.

Што се тиче приче о протестима, и то смо видјели, поручује премијерка Српске. Додаје, већ су шетали и гостовали у парковима организујући своје позоришне представе. 

"Видјели смо и то да су, поред улице, покушавали за свој пораз на изборима тражити спас у страним амбасадама, али и настојањем да правосуђе ставе у функцију својих политичких циљева. Свашта смо од њих видјели, само не да су способни побиједити на изборима", каже Цвијаоновићева.

 Опозиција ће се провести као "бос по трњу", каже предсједник Републике Милорад Додик. Влада је та која има већину, нагласио је Додик, а ово је ,каже, један у низу промашаја опозиције.

"Они су као мала дјеца, ако се не дешава оно што они очекују и траже, онда се наљуте и вичу због свега. Мислим да је то неозбиљно у овом тренутку и свима је јасно да немају већину и да не могу да обезбиједе изгласавање неповјерења јер Влада има већину", додао је Додик.

Премијерка Цвијановић додаје да опозицију више нико не узима озбиљно и грађанима је јасно да је њихово сједење у сарајевским фотељама служило само томе да блокирају новац намијењен Српској. 

"Тамо су играли под палицом Бакира Изетбеговићца, а сада када је он престао да диригује и сопственој партији, наши опозиционари су се досјетили нове теме настојећи да прикрију крах политике коју су водили", истакла је премијерка Српске.

"Тамо је криза и хаос. Они покушавају да нерад неслогу и хаос са БиХ нивоа пренесу у Републику Српску", рекао је поптпредсједник Парламента Српске, Ненад Стевнадић. 

Опозиција овим само жели да сакрије своје катастрофалне резултате у Сарајеву што је, сматра Стевандић, замјена теза.