latinica  ћирилица
14/05/2017 |  10:54 | Аутор: РТРС

Ивановић: О статусу Косова се мора још једном озбиљно разговарати

Предсједник Грађанске иницијативе "Слобода, правда, демократија" Оливер Ивановић оцијенио је да Косово неће престати да буде дио Србије и да ће се о статусу јужне покрајине још једном морати озбиљно разговарати.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

- То ће бити оног тренутка кад Србија буде на вратима ЕУ и разговори ће, по мом убеђењу, кренути по кипарском моделу. Кад се Кипар са проблемом између Турака и Грка примакао уласку у ЕУ, тог тренутка су активирани и интезивирани разговори - рекао је Ивановић.

Он сматра да и Србе и Албанце може да уједини само заједнички интерес, а то је бољи живот.

- Знају то и Срби и Албанци, али то је нама потиснуто различитим агендама и дневним редом - изјавио је Ивановић за "Блиц".

Ивановић сматра да су Срби погрешно процијенили и потцијенили Албанце, који су доста традиционалан и прилично конзервативан народ, те се као такви не могу поредити с другим народима.

- Ми имамо стереотипе о Албанцима, а суштински их уопште не познајемо. Ништа не знамо ни о њиховој историји, култури, обичајима, а држимо се стереотипа ма какве посљедице биле. Тешко је на погрешним премисама доносити праве одлуке. Ја сам за то да их анализирамо и добро упознамо, јер ће нам они у будућности бити саговорник, не нужно и противник - рекао је Ивановић.

Он је оцијенио као мало вјероватно да би Србија у догледно вријеме могла да има Албанца за премијера будући да ни они нису јединствени на нивоу свакодневне политике.

Извор: СРНА