latinica  ћирилица
14/05/2017 |  10:03 | Аутор: РТРС

Ђинпинг: Потребна већа сарадња у свим областима

Кинески предјседник Си Ђинпинг позвао је на ближу сарадњу међу земљама широм Азије и Европе, у областима од борбе против тероризма до финансија.

Кинески предсједник је у обраћању присутнима, међу којима су руски предсједник Владимир Путин и лидери још 29 земаља, изнио најамбициознију политичку визију за "Иницијативу за Појас и пут свиле", пројекат вриједан више милијарди долара за градњу лука, пруга и других инфраструктура.

Иницијатива покрива 65 држава од јужног Пацифика преко јужне и централне Азије до Европе и Африке.

Пројекат ће обезбиједити око седам трилиона долара инвестиција у инфраструктуру, што је, према извјештају Азијске банке за развој, том региону неопходно у овој деценији.

Међутим, разне државе, укључујући Русију, САД и Индију изразиле су забринутост да Кина користи свој статус друге по величини свјетске економије за ширење политичког утицаја.

Кинески предсједник је инсистирао на томе да Пекинг не жели да намеће своју вољу другима али је и позвао на економску интеграцију и сарадњу по питању финансијских регулатива, борбе против тероризма и безбједности.

- Треба да гајимо визију заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбједности те да створимо безбједносно окружење које ће градити и дијелити сви - каже Ђинпинг.

Он је најавио да ће Пекинг обезбједити додатних 14,5 милијарди долара за "Фонд Пута свиле" успостављеног 2014. године за финансирање пројеката инфраструктуре. Кинески предсједник је, такође најавио пружање помоћи у вриједности од 8,7 милијарди долара земљама у развоју и међународним организацијама.

Непосредно послије Ђинпинга, присутнима се обратио Путин, који се сагласио са претходним говорником да ће економски развој помоћи у стварању политичке стабилности.

Руски лидер је напоменуо да успон трговинског протекционизма ствара "плодно тле за међународни екстремизам и тероризам".

- Русија вјерује да будућност еврозазијског партнерства није само градња веза између неколико држава и економија. Треба промјенити политички и економски изглед континента и у Евроазију донијети стабилност и напредак - закључио је Путин.

Од осталих лидера на Форуму у Пекингу су и пакистански премијер Наваз Шариф и предсједник Чилеа Мичел Бачеле. Форуму не присуствује ниједан лидер веће западне државе, мада су Британија, Француска и Њемачка послали највише рангиране званичнике из области финансија.

Извор: СРНА