latinica  ћирилица
14/05/2017 |  09:52 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Приједор: Чесима "Златна вила" , награда публике бањалучком "Јединству" (ВИДЕО)

Чешки хор "Моравија хор" из Остраве побједник је 17. Међународног фестивала хорова "Златна вила", који је одржан у Приједору, док је награду публике добило Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке којем је припало и друго мјесто на овом фестивалу по одлуци жирија.
Приједор: "Златна вила" - Фото: СРНА
Приједор: "Златна вила"Фото: СРНА

Треће мјесто по одлуци жирија припало је Хору "Кантемус Камник" из Словеније.

Предсједник жирија Запро Запров је новинарима изјавио да је жири имао веома тежак посао, јер је било пуно квалитетних хорова, те да је било тешко одвојити оне најбоље.

- Мислим да смо били објективни, публика је била фантастична што се види и по томе што су се неке наше одлуке готово подудариле те управо због такве публике желим дуговечност овом фестивалу - рекао је Запров.

Он је додао да је пресудио општи утисак, репертоар и извођење и да су то били сегменти који су опредијелили награде.

Плакету "Златна вила", као награду за врхунске домете у хорском пјевању прати новчана награда од 5.000 КМ, а награду публике прати новчани износ од 1.500 КМ, чији је овогодишњи спонзор била компанија "Арселор Митал Приједор".

Жири у чијем су саставу, осим Запрова, били и Томислав Фачини из Загреба и Аљоша Новаковић из Приједора додијелио је шест посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.

Посебно признање за најбоље изведено дјело старог мајстора додијељено је Мјешовитом хору из мађарског града Печуја, признање за најбоље изведено савремено дјело припало је Приморском академском збору "Винко Водопивец" из Љубљане, док је награда за најбоље изведено дјело домаћег аутора припала Градсом мешаном хору "Вардар" из Скопља.

Жири је за најбоље изведену композицију духовне музике признањем наградио Панчевачко српско црквено пјевачко друшто, а за укупан сценски наступ Мешовити хор АКУД Универзитета Нови Сад "Соња Маринковић", док је посебно признање припало диригенту Пјевачког збора "Јосип Штолцер Славенски" из Чаковца Сенки Башек Шамец.

У публици је друге фестивалске вечери био и министар просвјете и културе Дане Малешевић који је истакао да је ово традиционална манифестација која ужива велики углед међу љубитељима хорске музике.

- Значајно је што је ове године фестивал добио и "Малу вилу" тако да већ од школских клупа почињемо његовати хорско пјевање и вјерујем да ћемо на нашем простору имати далеко бољих хорова мада је и овај фестивал показатељ да у Републици Српској хорско пјевање има своје мјесто - рекао је Малешевић.

Покровитељ и извршни организатор овогодишње "Златне виле" је град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске и пријатељ фестивала Фабрика кекса "Мира" - чланица "Краш групе".

Фестивал хорова "Златна вила" прва је у низу манифестација којима ће град Приједор наредних дана обиљежити Дан града - 16. мај.

Извор: СРНА