latinica  ћирилица
13/05/2017 |  15:58 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Регистрација за моторна возила сљедеће године - већи загађивач, већа накнада (ВИДЕО)

Већи загађивач, већа накнада. Тако би већ наредне године требало да изгледа накнада који ће, због загађења ваздуха плаћати сва моторна возила.
Нови намет за возаче - Фото: РТРС
Нови намет за возачеФото: РТРС

Колика ће она бити још се не зна. Зна се да би требало да буде на трагу оне која се већ неколико година наплаћује у Федерацији БиХ, од пет до 40 марака.

Од пет до 40 марака, у зависности од врсте возила - толико би за чистији ваздух требало да издвајају возачи у Српској. Уз досадашње накнаде, нову возачи углавном не поздрављају. 

О тачној висини накнаде одлучиће Влада, а средства ће бити намјењена Фонду за заштиту животне средине. Директор Фонда објашњава – нови намет једна је од Европских директива и већ постоји у земљама окружења, али и у Федерацији БиХ. 

"Ми ово не посматрамо као намет већ је ово притисак на реинвестирање, односно средства која ће бити на располагању свима онима који плаћају накнаду уколико у било којем облику улажу у смањење загађења", рекао је  директор Фонда за заштиту животне средине Срђан Тодоровић.

Тодоровић тврди, прикупљена средства у почетку ће највише ићи у пројекте повећања енергетске ефикасности. План је - након побољшања енергетске ефикасности стамбених објеката и јавних установа, средства усмјерити на субвенције набавке еколошки прихватљивих возила. Да иницијатива постоји потврдили су и у ресорном министарству, али све је, кажу, још на дугом штапу.

"Пазите, просјечна старост возила код нас је 16,8 година. То траје већ годинама што значи да уколико та бројка не расте значи да ми негдје континуирано обнављамо тај број, али то су опет возла која ми увозимо. Хибридних возила, према подацима које ми имамо има можда 10-ак у Републици Српској", истакла је помоћница министра за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић.

Накнада за заштиту ваздуха од идуће године можда неће бити једина која ће поскупити регистрацију. Фонд здравства поднио је иницијативу којом тражи пет одсто бруто премије од обавезног аутоосигурања. За осигуравајућа друштва то је неприхватљиво.

"ФЗО и сада има законски оквир да може рефундирати, али он до сада није то користио из неких разлога. Да ли нису прописани одређени цјеновници тих услуга или је њима то тешко и компликовано па је лакше овако да разређу 5 одсто и тако прикупе одређена средства", истакао је предсједник Удружења осигуравајућих друштава Миломир Дурмић.

За осигураватеље износ је превисок, одрећен је без анализе и значи додатно оптерећење. У Фонду објашњавају – право на тај новац већ имају, али он због, како кажу, тромости система, ипак остаје осигравајућим друштвима. 

"Фонд води бригу о више од милион становника Републике Српске и није примјерено да се прије седам дана уведе додатна накнада за заштиту животне средине, а да Фонд здравственог осигурања и осигураници не добију дио новца који је предвиђен Фондовом иницијативом", саопштио је ФЗО Српске.

Већ сада возачи приликом регистрације плаћају десетак ставки, па регистрација кошта приближно просјечној плати. Док нове намете надлежни правдају усклађивањем са Европском унијом и чињеницом да исти већ постоје у земљама окружења, право питање је са ким се заправо могу мјерити грађани чији су намети све више, а примања све мање европска.