latinica  ћирилица
13/05/2017 |  09:03 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Намирнице које обнављају и чисте јетру

Свако дана изложени смо токсинима који на разне начине улазе у наше тијело. Управо је јетра орган који апсорбује штетне материје и елиминише их из организма.
Воће и поврће (Фото: Thinkstock) -
Воће и поврће (Фото: Thinkstock)

Да би јетра правилно функционисала потребно је да се одрекнете лоших навика као што су пушење и прекомјерно конзумирање алкохола. Осим избјегавања ових штетних навика, здравље овог органа можете да очувате и кориговањем исхране. Додавањем ових неколико намирница у свој јеловник помоћи ћете јетри да се прочисти и боље функционише.

Јабуке

Јабука на дан, и доктор није потребан. Ова народна изрека довољно говори о томе колико су јабуке здраве, а посебно су важне за правилно функционисање јетре. Пектини и друга хемијска једињења која садржи ово воће помажу јетри и цијелом пробавном систему да се прочисте и избаце штетне токсине из организма.

Шпароге

Шпароге су један од најбољих диуретика који помаже да јетра боље ради и брже филтрира крв. Ова намирница смањује гомилање токсина и других штетних материја у јетри и чува је од оштећења.

Бобичасто воће

Бобичасто воће убрзава процес детоксикације јетре на неколико начина. Оно штити јетру од токсина, помаже јој у производњи антиоксиданаса и доприноси регенерацији јетре, чије је ткиво оштећено лошим навикама, као што су конзумирање алкохола и пушење. Нарочито снажни "чистачи" овог органа су гоџи бобице, које садрже витамин Ц и бета-каротен који побољшавају његов рад.

Броколи, прокељ, купус

Броколи је богат глутатионом који повећава способност организма да избаци све загађиваче и спречава да токсини који улазе у јетру ту и остану. Прокељ, као и броколи, помаже у заустављању напада штетних отрова из хране, ваздуха, воде, и то захваљујућу високом садржају сумпора. Да би се процес детоксикације што брже одвијао, пожељно је да једете поврће богато влакнима, као што је купус.

Агруми

Због велике количине антиоксиданаса и витамина Ц, цитрусно воће доприноси бржој и бољој детоксикацији јетре и зато би требало свакога дана да се једе. Сок од лимуна активира ензиме у јетри који убразавају процес прочишћавања, а грејпфрут и други агруми садрже и глутатион који штити ткиво јетре.

Коријандер и босиљак

Ови зачини пуни су антиоксиданаса који уклањају тешке метале из јетре и тијела као што су олово, алуминијум и жива. Они су такође и добар диуретуик који ефикасно чисти и убрзава избацивање отрова из тијела.

Извор: Вечерње новости