latinica  ћирилица
12/05/2017 |  09:25 ⇒ 09:40 | Аутор: РТРС

Револуционарни париски водени такси (ВИДЕО)

Француска стартап компанија SeaBubbles направила је прототип револуционарног градског превозног средства, "јајаоликог" ријечног шатла који би ускоро могао да заплови Паризом као водени такси компаније Убер.
Париски водени такси - Фото: Screenshot/YouTube
Париски водени таксиФото: Screenshot/YouTube

Компанија SeaBubbles је производњом воденог таксија показала храбру визију за унапређење савременог превоза. Водени такси би требало да буде доступан у свим градовима Француске кроз које пролазе веће ријеке.

Овај такси изгледа као аутомобил, а плови као хидроглисер издигнут неколико центиметара изнад површине воде. Такси може да прими до шест путника, не производи таласе ни буку и достже брзину од 30 чворова, односно око 55 километара на час.

Суоснивачи компаније Андерс Брингдал и Алан Тебот добили су подршку Градске управе Париза за производњу воденог таксија. Финансијску подршку би могао да пружи и Сан Франциско, с обзиром на то да су заинтересовани да пусте ова превозна средства у свој залив.

SeaBubbles водени такси ће бити представљен на технолошкој конференцији Вива, у Паризу сљедећег мјесеца.

Конструктори су до сада сакупили четири милиона евра. Циљ им је да стигну од цифре од 20 до 30 милиона, како би своју визију могли у потпуности да спроведу у дјело.

Извор: Агенције