latinica  ћирилица
06/05/2017 |  14:00 | Аутор: РТРС

Зова: Чисти организам и подиже имунитет

Бобице имају највећу количину витамина Б важног за јачање нерава, пуно витамина Ц и риједак минерал селен којег у природи, иначе, има у траговима.
Зова - Фото: илустрација
ЗоваФото: илустрација

Зова (Sambucus nigra)  је биљка специфичног мириса и облика цвјетова, уз то и врло љековита. Сви њени дијелови, и коријен и цвијет и плод чувају здравље и виталност, па није лоше да је има у свакој кући.

Млади изданци и млади листови беру се у прољеће, цвјетови за вријеме цвјетања у мају и јуну, плодови након дозријевања, а кора од фебруара до новембра. Укус цвјетова је горкаст и ароматичан због састојака које садржи.
Посједује етарско уље, у коме се налази чак четрдесет важних састојака - флавоноиди, гликозиди, хлорогенска киселина, слуз, танини, пектини...
У плоду су присутни гликозиди, танини, шећер, воћне киселине, витамин Ц, мало етарског уља... Сличног састава су и листови, док су сви дијелови богати минералима, гвожђем, натријумом, калијумом и њиховим солима.
Цвјет зове користи се код грознице, синузитиса, стимулише рад знојних жлијезда, гдје је у комбинацији са липом посебно ефикасан у снижавању температуре. Са кантарионом се користи против вируса грипа, вируса А и Б, као и против херпес симплекс вируса. Од цвјетова се припремају љековити чај и сок. Са друге стране, плод је одличан лаксатив и средство за појачано мокрење и знојење, а дјелотворан је и против неуралгије и ишијаса.
Свјежи плодови употребљавају се за прољећно чишћење организма. Зовине бобице имају највећи проценат витамина Б, који је важан за јачање нерава, доста витамина Ц, као и минерал селен, кога у природи, иначе, има у траговима.
Ове биоактивне супстанце налазе се у тамној боји плода и вишеструко су корисне за дисајне путеве. Растварају шлајм, ублажавају бол и побољшавају способност филтрирања бронхија. Сок од зове врло успјешно спречава и "пушачки" кашаљ.
Боју зови даје група антоцијана која, иначе, ублажава реуматске тегобе. Сок од свјежих бобица користи се у лијечењу неуралгије личног живца, за јачање организма, чишћење крви, умирење трбушних грчева и цревних колика, као и за апетит.

Чај од листова и младица поспјешује излучивање мокраће, накупљене течности у организму, чишћење организма, побољшава квалитет крви и спречава затвор. Изванредно је средство и за чишћење јетре, бубрега, плућа, желуца и цријева.

Чај се справља тако што се 7-8 листића зове прелије са 2дл кључале воде, а онда се кува осам минута на тихој ватри. Након тога се проциједи и у чај дода кашичица меда. Показао се и као изузетно средство против нечисте коже и непријатног мириса тијела, као и код лијечења гихта. Осим тога, смрвљене листове зове као облоге народна медицина препоручује код лијечења неуралгије лица и хемороида.
Чај од цвјетова делотворан је у лијечењу прехладе, бронхитиса, кашља, грипа, почетне упале плућа, јаке кијавице, тешког дисања, астме и код свих реуматичних болести. Посебно се препоручује за презнојавање код високе температуре. Чај се спрема тако што се двије кашичице цвијета прелију са четврт литра вреле воде, све остави да одстоји десет минута, а затим проциједи. Чај се пије током цијелог дана, гутљај по гутљај.
Чај од коре грана и стабла одстрањује потешкоће код мокрења, сметње у раду бубрега и мокраћне бешике, а помаже и код тврде столице. Са кором се не смије претјеривати, што значи да за шољу чаја треба узети равну кашичицу овог састојка. Уз то, у току дана могу да се попију једна, а највише двије шољице, гутљај по гутљај, у већим размацима. У кори, као и листу, има сапонина, танина и холина, али и пургативне смоле и алкалоида самбунигрина. Зато је кора најприје благог, а затим горког укуса.

- За лијечење бронхитиса, рубеоле, реуматизма, костобоље, посебно се препоручује инфузија од зове.
Припрема се тако што се једна кашика цвјетова стави у 250 милилитара вреле воде, да одстоји три минута. Затим се пију три шоље, заслађене медом, овог напитка дневно, и то увијек послије јела.
За инфекције очију и упале носне слузнице код кијавица, препоручује се раствор направљен од цвјетова зове.
Раствор се спрема тако што се 50 грама цвјетова кува три минута у литар воде, а затим остави да одстоји десет минута. Након тога се раствор проциједи и испирају очи и ноздрве више пута у току дана.