latinica  ћирилица
01/05/2017 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Ово су најбогатији Срби у свијету

Пет најбогатијих Срба су милијардери који су ушли у поре свјетског и европског бизниса и веома су значајни за српска улагања и привреду.

Филип Цептер - Милан Јанковић

Милан Јанковић, рођен 23. новембар 1950, познатији под псеудонином Филип Цептер. По завршетку гимназије у Козарској Дубици, дипломирао је на Економском факултету у Београду. Имао је 29 година када је отишао у Беч ради усавршавања њемачког језика, али је убрзо донио одлуку да остане у Аустрији. Године 1986. основао је властито предузеће под именом Цептер која је убрзо постала синоним за добро посуђе. Успон и ширење дјелатности предузећа одвијали су се фантастичном брзином - од посуђа, медицинских апарата и апарата за домаћинство, козметике до луксузних производа. Цептер је данас присутан на свим континентима, у више од 40 земаља, и има више од 140 000 запослених. Вриједност компаније којом управља Филип Цептер процјењује се на 9 милијарди долара.

Филип са женом Мадленом живи у Монаку, а према свјетским истраживањима, најуспјешнији су српски пар у Европи.

Ребека Мекдоналд – Убавка Митић

Ребека Мекдоналд, једна од најбогатиијих Српкиња и једна од најмоћнијих жена Сјеверне Америке рођена је у Сарајеву, а одрасла у Београду, из кога је послије завршене гимназије 1974. године отишла у Канаду.

Пословну империју стекла је продајући струју и гас по читавом свијету, којом управља из породичне резиденције смјештене у елитном дијелу Торонта.

Убавка Митић, како је њено крштено име, позната је у Сјеверној Америци, како то пише у пословном алманаху, као власница компаније за продају гаса "Енерџи сејвингс инком фанд", која данас снадбјева енергијом 1,7 милиона потрошача широм Канаде и Америке. Запошљава 1.300 људи. То је највећа фирма у Сјеверној Америци, која планира да се развије у компанију вриједну четири милијарде долара колико за сада процјењују њено богатство.

Послије погибије мужа Пирсона Мекдоналда 1992. сама управља компанијом. Живи са сином Данијелом, кћерком Александром и троје унучади.

Славица Еклстон – Славица Радић

Славица Еклстон има богатство између двије и три милијарде евра. Бивша супруга Бернија Еклстона бивша је манекенка из Ријеке рођена је 25. маја 1958. године, као кћерка јединица мајке Љубице и оца Јове.

Славица је била проблематичан средњошколац, па је завршила у дому гдје је изучавала кројачки и графички занат.

Берни Еклстон упознао је 23-годишњу Славицу Радић 1982. године на једној италијанској трци. Она је тада радила за фирму која је била спонзор трке.

"Нисам анђео", књига о Бернију Еклстону, разоткрива Славицу као насилну и љубоморну жену. У браку с Еклстоном Славица је родила двије кћерке Тамару и Петру, али брак се након 24 године распао. У само 58 секунди, колико је трајала парница, судац је одобрио развод и прихватио Славичино образложење да се њен супруг "понашао на такав начин да би било неразумно да остане с њим“.

Борис Вукобрат

Овај бизнисмен који живи у Паризу рођен је у 1940. године у Загребу, а завршио је Факултет за спољну трговину у Београду.

Вукобрат се по завршетку школовања запошљава у Копешиму гдје временом долази на чело фирме која постаје једна од водећих свјетских компанија у међународној трговини петрохемијским производима.

Он је саоснивач и почасни предсједник Асоцијације невладиних организација југоисточне Европе – ЦИВИС.

Асоцијацију ЦИВИС основали су представници невладиних организација из Србије и југоисточне Европе 4. јуна 2007. године.

С обзиром на чињеницу да није постојало заједничко тијело или организација која би заступала интересе и положај невладиних организација из југоисточне Европе,

Асоцијација ЦИВИС добила је, убрзо по оснивању, статус члана Конференције међународних невладиних организација Савјета Европе.

Његово тренутно богатство није познато, али је евидентно да се налази међу пет најбогатији Срба у дијаспори.

Милан Мандарић

Милан Мандарићм, рођен је 1938. у Госпићу, а дјетињство је провео у Новом Саду.

Један је од најуспјешнијих пословних људи у САД и Великој Британији. Поред тога што је власник фабрике електронских чипова у Калифорнији и члан управе неколико банака, дугачка је листа фудбалских клубова којима је трговао овај бизнисмен: Шарлроа, па Ница, Портсмут, Лестер Сити и на крају Шефилд Венздеј.

Планирао је да купи ФК Црвена звезда и ФК Војводина, али одустао је од те идеје јер "у Србији не постоје нормални услови за бизнис".

По процјенама, тренутно Мандарићево богатство достиже двије милијарде фунти, али нису познати тачни подаци о његовим свим пословањима.

Извор: Независне новине