latinica  ћирилица
30/04/2017 |  15:35 ⇒ 01/05/2017 | 08:51 | Аутор: РТРС

Високи функционер САД у Македонији; Хапшења због нереда

Македонија треба да прихвати реалност, а то је избор предсједавајућег Собрања којег треба да подрже и они који га оспоравају зато што је његов избор обављен на легалан и легитиман начин, изјавио је лидер водеће странке Албанаца у Македонији ДУИ Али Ахмети.
Македонија (фото:mrt.com.mk/nodе ) -
Македонија (фото:mrt.com.mk/nodе )

Како наводи "Радио Слободна Европа" на македонском језику, Ахмети је казао да овим преноси поруку замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Брајана Хојт Јиа са којим се данас састао у резиденцији америчког амбасадора у скопском насељу Бардовци.

Представника Стејт департмента Брајана Хојта Јиа права искушења очекују у понедјељак када се састаје са председником Македоније Ђорђем Ивановим и шефом ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, чије присталице не признају избор Талата Џаферија за предсједника Собрања.

"Подршка САД и ЕУ (Џаферију) значи да Трајко Вељаноски више није предсједник Собрања", рекао је Ахмети послије сусрета са америчким дипломатом, наводећи да коалиција предвођена лидером СДСМ-а Зораном Заевим "треба да се окрене изградњи институција".

Хојт Ји је током дана разговарао и са представницима Покрета за реформе ДПА и Алијансе за Албанце, Арбеном Тараваријем и Веселим Мехметијем.

Према плану коалиције социјал-демократа и три албанске странке, Вељаноски до уторка треба да преда кабинет Џаферију, док предсједник Ђорђе Иванов има десетак дана да се предомисли и мандат за састав владе додијели Заеву.

Дан пред састанак Брајана Хојта Јија са Ивановим и Груевским, међутим, нема назнака да би ВМРО-ДПМНЕ могао устукнути па остаје нејасно на који ће се начин Македонија искобељати из "интерренума" у који је запала послије децембарских ванредних парламентарних избора.

ВМРО-ДПМНЕ је, чак, пооштрио реторику, оптужујући ривалске социјал-демократе да "дуго и смишљено покушавају да згазе и униште Македонију" и "прогурају политику за коју нису добили подршку народа".

Истовремено, Груевски је, у покушаају да мобилише присталице, окупио коалиционе партнере који су, послије сусрета у седишту ВМРО-ДПМНЕ, осудили "неуставан и нелегалан" поступак избора предсједника Собрања, упозоравајући лидере СДСМ-а да ће кривично одговарати за поступке.

Суштински, дубоко подељена Македонија тренутно има два предсједника Собрања, Талата Џаферија којег подржава СДСМ и три албанске странке, али и Трајка Вељаноског, код којег се још увијек налазе кључеви скупштинског кабинета.

Први тест крхке стабилности Македонију би могао задесити већ у уторак ујутро када се очекује долазак Џаферија у кабинет у Собрању, чему се ВМРО-ДПМНЕ жестоко противи.

Одлучност присталица Николе Груевског могла би пољуљати потрага за још десетак изгредника, које скопско тужилаштво сматра одговорним за насиље у парламенту, у којем је повређено стотинак људи.

Један од "тражених", глумац Владо Јовановски, који је претходних мјесеци био у центру пажње због учешћа у протестима "Заједно за Македонију", виђен је у недјељу на вјерској свечаности на југу Македоније, пишу медији у Скопљу.

Предсједник Иванов, који је претходно најављиван као почасни гост скупа, није се појавио не објашњавајући разлоге изостанка.

На скупу у манастиру "Свети Јован Претеча" владика канонски непризнате МПЦ Петар позвао је Македонце "на одбрану отаџбине", упозоравајући их да ће, уколико не крену тим путем, остати "без цркве и државе".

Тужилаштво: Идентификовано 15 лица, саслушања у току

Основно јавно тужилаштво у Скопљу потврдило је данас да је до сада идентификовано 15 лица који су учествовали у нередима у Собрању и против којих је МУП поднио кривичну пријаву.

У саопштењу тужилаштва се наводи да је досад "саслушан већи број лица" и да ће саслушања бити настављена са циљем прикљупљања свих података о дешавањима у Собрању, пренијела је МИА.

Извор: РТС, Танјуг