latinica  ћирилица
30/04/2017 |  12:34 | Аутор: РТРС

Европски лидери траже да Британија плати; Меј: Биће тешки преговори

Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је данас да Британија мора да плати цијену изласка из ЕУ.
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit) -
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit)

Он је на састанку европских лидера у Бриселу о водичу за преговоре казао да ће Британија неизбјежно добити рачун, као и да је то њена одлука.

"Не смијемо кажњавати, али истовремено јасно је да Европа зна како да брани своје интересе, као и да Британија има мање добру позицију ван ЕУ него у њој", рекао је Оланд, преноси АФП.

Он је одбацио наводе да би британска премијерка Тереза Меј могла да ојача своју преговарачку позицију уколико побиједи на ванредним парламентарним изборима заказаним за 8. јун.

"То неће утицати на ЕУ. Принципи Уније су већ утврђени, то ће бити линије које бирају преговарачи", рекао је Оланд.

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел искључио је предност Мејове уколико побиједи на изборима.

"То је унутрашња ствар. Ми смо веома јединствени", рекао је он.

 

МЕЈ: БИЋЕ ТЕШКИ ПРЕГОВОРИ СА БРИСЕЛОМ

Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да ће разговори о Брегзиту са ЕУ бити тешки, реагујући на став који су заузели лидери европског блока.

Лидери ЕУ јуче су у Бриселу усвојили оштре услове за Британију и упозорили су Британце да "не гаје илузије" о брзом осигурању нових односа како би задржали приступ јединственом тржишту.

"Оно што ово показује и поједини коментари европских лидера је да ће бити периода када ће преговори бити тешки", нагласила је Мејова.

Она је поновила свој став да је спремна да напусти преговоре са ЕУ без договора ако јој се не буде свиђала понуда Брисела.

На првом састанку организованом у Бриселу од како је британски премијер крајем марта покренула званичан процес изласка из ЕУ, лидери преосталих 27 чланица су врло брзо усвојили осам страна смјерница за преговоре са Лондоном.

"Смјернице су усвојене једногласно. Спреман је чврст и фер политички мандат чланица ЕУ за разговоре о Брегзиту", изјавио је предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Извор: ТАНЈУГ, СРНА-Ројтерс