latinica  ћирилица
30/04/2017 |  11:31 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Навршавају се 22 године од злочиначке акције "Бљесак"

Сутра се навршавају 22 године од акције хрватских оружаних снага "Бљесак" на Западну Славонију, која је била под заштитом УН, у којој је убијено или се води као нестало 283 Срба од којих је 55 жена и 11 дјеце, док је српски народ протјеран из тог дијела Хрватске.
Колона избјеглица из З.Славоније - Фото: архив
Колона избјеглица из З.СлавонијеФото: архив

Хрватске војне и полицијске снаге су 1. и 2. маја 1995. године извршиле агресију на Западну Славонију, која је тада била зона под заштитом УН - такозвани сектор "Запад" и била је у саставу Републике Српске Крајине.

Подручје на коме је у то вријеме живјело око 15.000 Срба, од којих су 4.000 били војници, напало је, према хрватским подацима, око 16.000 припадника хрватске војске и полиције, а претходно су обавијестили припаднике УН, који су побјегли прије акције. Српско становништво затечено је на спавању.

Срби Западне Славоније тада су кренули у егзодус спасавајући животе, а на путу према "мосту спаса" преко ријеке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избјеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

Дуж магистралног пута Окучани-Стара Градишка-Окучани и у насељу Нова Варош у Хрватској 1. и 2. маја 1995. године лежали су разбацани лешеви, унакажена тијела жена, дјеце и старијих особа, преврнути трактори, коњске запреге и ствари.

Припадници аргентинског контингента Унпрофора посвједочили су тада да су хрватске снаге цистерном спирале крв са асфалта на путу према насељу Нова Варош.

Овај пут је касније пресвучен новим слојем асфалта да би били склоњени сви трагови овог злочина.

У акцији "Бљесак" преживјели цивили који нису побјегли одведени су у логоре за цивиле, па је тај простор остао потпуно испражњен, а њихова имовина затим је опљачкана, попаљена и уништена.

У Градишци ће сутра бити обиљежене 22 године од страдања Срба у Западној Славонији. Организатори су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, општина Градишка и Удружење протјераних Срба из Западне Славоније.

Парастос жртвама страдања у акцији "Бљесак" сутра ће бити служен и у Цркви Светог Марка у Београду.

Извор: СРНА