latinica  ћирилица
30/04/2017 |  09:57 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Правосуђе у функцији стереотипа, а не правде

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра недопустивим игнорантско понашање федералних и кантоналних власти у Сарајеву према страдању припадника ЈНА у Добровољачкој улици почетком маја 1992. године, нагласивши да је још поразнија чињеница да овај подмукли злочин никада није добио судски епилог, а породице жртава бар моралну сатисфакцију.
Добровољачка - Фото: Screenshot
ДобровољачкаФото: Screenshot

"То наравно говори о Босни. Добровољачка улица није важна само у том смислу да ли можемо или не можемо отићи на мјесто злочина и одати почаст невиним жртвама, јер је много поразнија чињеница да тај злочин никада није процесуиран што говори о односу федералних органа власти, али и о самој БиХ, као и правосуђу БиХ које је у функцији стереотипа који је раније пласиран", изјавио је Додик Срни поводом обиљежавања 25 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Немогуће је, каже он, да још није било одговорности у прошлости и очито неће је ни бити, имајући у виду овакав систем одговорности у БиХ.

"То, наравно, креира и несигурну ситуацију у Добровољачкој улици. За разлику од Федерације БиХ, гдје је Србима мало тога доступно, Бошњаци несметано обиљежавају страдање својих сународника у Републици Српској", констатовао је предсједник Републике.

Он је рекао да се мора наћи рјешење како да се на адекватан начин на јавној сцени презентује злочин у Добровољачкој онако како се он и догодио 2. и 3. маја 1992. године.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени предратни криминалци и силеџије сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донио је одлуку да се обиљежавање злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године организује 3. маја само у Миљевићима у Источном Сарајеву, али не и у федералном Сарајеву, и та одлука је, како је објашњено, изнуђена понашањем кантоналних и федералних власти.

Извор: СРНА