latinica  ћирилица
30/04/2017 |  08:47 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Сок од купуса прија желуцу

Да ли сте знали да свјеж купус садржи најважније елементе за одржавање биолошке равнотеже организма?
Купус у служби здравља (Фото:Dreamstime) -
Купус у служби здравља (Фото:Dreamstime)

Осим што спријечава авитаминозу, лијечи и слузокожу органа за варење, а топла супа од купуса олакшава искашљавање и смирује надраженост душника. За малокрвне особе препоручује се сиров купус или куван на пари, јер садржи обиље неопходних минералних соли, витамина, као и хлорофил.

У народној медицини сок од купуса препоручује се у терапији чира на желуцу. Овај љековити напитак требало би узимати између оброка, а уколико изазива сметње приликом варења, сат послије јела. У том случају, пре обједа треба попити чај од камилице и кима.

Да бисте добили сок, исјецкајте 500 г купуса, самељите га, мало посолите и оставите да одстоји. Потом купус проциједите кроз газу, а сок држите у фрижидеру.

Супу од купуса спремите на следећи начин: у шерпи загријте 3 супене кашике уља, кратко пропржите 2 супене кашике брашна, па додајте уситњено лишће купуса. Промијешајте и залијте водом до жељене густине. Кувајте уз додатак ловоровог листа, бибера у зрну и биозачина. Кад купус омекша, умијешајте ситно исјецкан чен бијелог лука, першунов и целеров лист и 2 супене кашике киселе павлаке.

 

Извор:Б92