latinica  ћирилица
29/04/2017 |  18:52 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Догађаји у Македонији доказ да Албанци не одустају од идеје велике Албаније (ВИДЕО)

Избор за предсједника македонског парламента Талата Џаферија, на дан када је ослобођен некадашањи командант ОВК Рамуш Харадинај, обојица бивши команданти албанских паравојних формација, аналитичари не сматрају случајним.
Македонија (фото:mrt.com.mk/nodе ) -
Македонија (фото:mrt.com.mk/nodе )

Јасно је да Албанци не одустају од идеје велике Албаније, старе готово 140 година. Додају ли се томе и посљедње изјаве албанских и званичника самопроглашеног Косова, све је јасно.

Изјава првог човјека општине Бујановац на југу Србије да је Еди Рама његов предсједник, а премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија да ће се кренути у стварање велике Албаније не буде ли уласка у ЕУ, додатно је закомпликовало ионако пољуљане односе у региону.

“Јасно можете да закључите да сви ти догађаји стоје у извјесној корелацији. Прво одлука француског суда, затим експресно пуштање и још експреснији долазак Харадинаја и његов дочек и поруке које су он и они око њега послали, а које нису ни мало наивне ни по нас ни по регион”, сматра Александра Животић, историчар, професор Филозофског факултета.

Стручњаци увјеравају да је, прође ли Тиранска платформа у Македонији, то увод у стварање велике Албаније.

“Ево шта се тамо каже. Не само резолуција о геноциду него проширење језика не тамо гдје Албанци живе са 20% него на целој територији Македоније, да се она од унитарне државе претвори у двонационалну државу што би онда отворило пут ка федерализацији што би касније дугорочно гледано отворило пут ка стварањау велике Албаније”, изјавио је Миша Ђурковић, филозоф, директор Института за евроспке студије.

“То би био један нови Балкански рат који би највише захватио Македонију, Србију, поготово јужни дио Србије. То био био пламен који би се невјероватном брзином проширио. А ова ситуација у Македонији, полако клизи ка ратном сукобу”, говори стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Политички аналитичари су увјерени да дешавања у Македонији не могу да утичу на регион. Божидар Спасић тврди да Тиранска платформа неће проћи.

„То што смо гледали у протекла два дана у Македонији није државни удар него обична туча и макљажа”, каже Спасић за РТРС.

Тренутно Албанци имају велики утицај на Македонију као и битан утицај у Црној Гори. Ако Србија и Грчка остану без дијела територије, поставља се питање шта ће бити са Македонијом и Црном Гором.

Пројекат велике Албаније обухвата и Подгорицу и Скопље, али и многе области гдје Албанци не чине ни 10 одсто становништва.