latinica  ћирилица
29/04/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

СДП покреће смјену хрватског министра привреде

Социјалдемократска партије /СДП/ Хрватске покренуће опозив министра привреде Мартине Далић због сукоба интереса у случају "Агрокор", рекао је предсједник Главног одбора странке Ерик Фабијанић.
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

Фабијанић је навео да је Главни одборо једногласно прихватио закључак Предсједништва да СДП креће у опозив Далићеве због евидентног сукоба интереса јер адвокатска друштва пишу законе Влади.

Предсједник СДП Давор Бернардић рекао је да је Далићева ухваћена са "прстима у пекмезу" и да СДП ових дана покреће процедуру прикупљања потписа за њен опозив.

"Ово је влада сукоба, влада интереса, ово је влада сукоба интереса. Карамаркова влада је била досад најнеспособнија, али чини ми се да су овдје добили јаку конкуренцију", рекао је Бернардић.

Он је поручио да је СДП спреман да преузме одговорност за Хрватску, која годину и по нема политичку стабилност.

Према тврдњама опозиције, у писање "Леx Тодорић" било је укључено адвокатско друштво "Шаворић" повезано с ВТБ банком, једним од највећих кредитора "Агрокора", што је евидентан сукоб интереса, преносе хрватски медији.

Хрватски премијер Андреј Пленковић прије два дана разријешио је дужности три министра коалиције "Мост", јер су на сједници Владе гласали против повјерења министру финансија Здравку Марићу.

Дужности су разријешени министар унутрашњих послова Влахо Орепић, министар правосуђа Антун Шпрља и министар заштите околине и природе Славен Добровић.