latinica  ћирилица
29/04/2017 |  16:44 | Аутор: РТРС

Постигнут договор о смањењу гужви на граници

Хрватски премијер Андреј Пленковић у Бриселу је заједно са словеначким премијером Миром Цераром и предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером постигао договор да се на граничним прелазима између Хрватске и Словеније пређе са систематских на циљане контроле.

"Колега Миро Церар и ја смо одржали састанак са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером. Мислим да је био изврстан састанак, представници Европске комисије су додатно појаснили на који начин се може спроводити ревидирани шенгенски законик који је, као што знамо, увео систематске контроле на границама и спољним и шенгенским, а Хрватска је чланица ЕУ која се спрема за Шенген", рекао је Пленковић.

Он је навео да је договорено да ће Комисија помоћи у спровођењу нових правила тако што ће се са систематских ићи на циљане контроле, на основу водича који је израдила Комисија, када гранична полиција увиди да су чекања на границама дужа од 15 минута.

"Сада имамо врло јасно потврђено од Европске комисије, правно утемељен начин који допушта граничној полицији да у складу са процјеном ризика лакше пређе са систематских на циљане контроле. Оваква ситуација би требала олакшати, смањити гужве, омогућити проток промета на начин који је пуно примјеренији и који ће нам дати правно утемељену могућност да се избјегну велике гужве, а посебно у туристичкој сезони", рекао је Пленковић.

Он је додао да је на састанку атмосфера била врло конструктивна и захвалио колеги Церару на разумијевању, пренијели су хрватски медији.

"Ово је заједнички напор за јачање безбједности и сузбијање пријетњи тероризмом, да не направе штетне посљедице за привреду и туризам. Мислим да смо данашњим састанком успјели поставити темеље да заједнички ријешимо ову ситуацију на најбољи могући начин", рекао је Пленковић те додао како примјена тог договора практички може почети одмах.

Извор: СРНА