latinica  ћирилица
29/04/2017 |  13:58 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Свјетска банка: Одобрено 56,6 милиона евра за реформу финансијског сектора у БиХ

Свјетска банка одобрила је нови зајам од 56,6 милиона евра за подршку кључних реформи финансијског сектора у БиХ, саопштено је из ове финансијске институције.
Свјетска банка     (Фото: venturesafrika.com) -
Свјетска банка (Фото: venturesafrika.com)

"Пројект јачања банкарског сектора ће помоћи БиХ да унаприједи регулативу и надзор над банкама, превазиђе слабости у банкарском сектору, успостави оквир за реструктурисање банака и ојача управљање и пословање ентитетских развојних банака", наведено је у саопштењу.

Из Свјетске банке наведено је да се банкарски сектор у БиХ још суочава са посљедицама свјетске финансијске кризе, која је ослабила финансијски систем и финансијске институције у земљи.

"Након просјечног годишњег раста кредита од 20 процената у периоду 2004-2008, раст кредита приватном сектору се на крају 2009. почео смањивати. Од тада, раст кредита износи тек два до три процента годишње, а приступ финансирању је представљао ограничење за развој предузећа и економски раст", наведено је у саопштењу.

Иако у ширем смислу банкарски систем у БиХ остаје поуздан, тврде у Свјетској банци, и даље постоје значајне слабости, које захтијевају јачање институционалног, регулаторног и оквира за надзор.

"Одржавање стабилности финансијског сектора је основни услов за макрофинансијску стабилност, што је заузврат предуслов за економски раст", каже шеф канцеларије Свјетске банке у БиХ и Црној Гори Татјана Проскурјакова.

Она наводи да ће Свјетска банка путем овог пројекта пружити, како савјетодавну, тако и финансијску помоћ за одржавање стабилности и развој финансијског сектора у БиХ, од чега ће користи имати и грађани.

Овај пројект је осмишљен да осигура да предложене активности у банкарском сектору буду у потпуности усклађене између ентитета, стварајући јединствено окружење за пословање банака.

"То ће пружити стабилност, транспарентност и предвидивост за банке и надзорне органе, стварајући стабилнији и отпорнији финансијски сектор од чега ће користи имати једнако пословни субјекти, као и грађани", наведено је у саопштењу.

Из Свјетске банке наводе да је обезбијеђена и комплементарна техничка помоћ путем Центра за финансијско савјетовање Свјетске банке из Беча /ФинСАЦ/ и уз подршку Амбасаде Велике Британије у Сарајеву.

Портфељ активних пројеката Свјетске банке у БиХ обухвата 12 пројеката укупне вриједности 557 милиона долара. Области за које се пружа подршку су транспорт, запошљавање, енергетска ефикасност, локална инфраструктура, животна средина, шумарство и управљање водама.

Извор: Срна