latinica  ћирилица
29/04/2017 |  13:31 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Улагати у факултете који школују кадрове за привреду (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да ће Влада подржати рад и развој Технолошког факултета у Зворнику и сличне факултете који школују кадрове за привреду и индустрију.
Зворник - Грујић. Чубриловић, Глигорић - Фото: СРНА
Зворник - Грујић. Чубриловић, ГлигорићФото: СРНА

"Кадрова са овог факултета нема на бироима, а има их тамо гдје треба - у производњи, индустрији. Што је важније, ти кадрови су оправдали своје школовање и улагање друштва у њихово образовање", рекао је Чубриловић новинарима у Зворнику послије разговора са ректором Универзитета Источно Сарајево Радославом Грујићем и деканом Технолошког факултета Миладином Глигорићем.

Чубриловић је напоменуо да Технолошки факултет има довољно научног кадра, чија је улога да школују младе људе за развој привреде, а не за бирое.

Он је напоменуо да је посјетио лабораторије овог факултета, чије опреме по квалитету нема од Љубљане до Атине, те оцијенио да су то мале фабрике које могу сутра да буду производни погони у мањем капацитету.

Чубриловић је нагласио да овај факултет припрема кадар за домаћу привреду и производњу, јер се само квалитетом образовања могуће изборити на глобалном тржишту.

Грујић је објаснио да је на састанку са Чубриловићем разговарано о раду Технолошког факултета и образовној сфери, посебно о научно-истраживачком раду и сарадњи са привредом.

Он је додао да је предсједника парламента Српске упознао и са проблемима Технолошког факултета који се могу рјешавати заједно са овом установом, Владом и Народном скупштином Републике Српске.

"Желимо да се у оквиру пројекта санације зграда, ради повећања ефикасности кориштења енергије, укључи и Технолошки факултет и Студентски дом у Зворнику да би био ријешен проблем великог губитка енергије, те да се поправи равни кров", рекао је Грујић и указао да је неопходно наставити развијати сарадњу са привредом.

Декан Технолошког факултета Миладин Глигорић навео је да је Чубриловића упознао о значајним улагањима у набавку најмодерније опреме, захваљујући, између осталог, и одлукама Народне скупштине Републике Српске.

"Чубриловића смо упознали и о резултатима факултета, плановима и потешкоћама са којима се ова високошколска установа у свом раду суочава", додао је Глигорић.

Према његовим ријечима, инжењери који дипломирају на Технолошком факултету, налазе се на кључним мјестима у привреди и индустрији, а примјер је компанија "Алумина", која је захваљујући образованом кадру, направила искорак у освајању нових производа и њиховом пласману на ино тржишта.

Извор: Срна