latinica  ћирилица
29/04/2017 |  12:31 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Протести пензионера ако закон не буде усвојен до 31. јуна

Савез удружења пензионера Федерације БиХ са 408.000 чланова најавио је организовање великих протеста широм ФБиХ, ако Закон о пензијско-инвалидском осигурању не буде усвојен до 31. јуна и њихова примања не буду повећана за 10 одсто.
Пензионери - Фото: РТРС
ПензионериФото: РТРС

Пензионерски бунт може бити спријечен само ако се Влада премијера Фадила Новалића до 9. маја, када је заказана нова сједница Дома народа Парламента ФБиХ, изјасни о амандманима ХДЗ-а, у којима се тражи да коефицијент за пензије са досадашњег 13,6 буде повећан на 14,31, те да се пензионерима да писана гаранција да ће њихова примања бити повећана за 10 одсто, пише "Дневни аваз".

Из Савеза удружења пензионера ФБиХ поручују да Парламент и друге институције морају озбиљније да размисле о положају пензионера, наводећи да им садашњи закон не гарантује редовну исплату, ни могућност за раст примања.

Потпредсједник Савеза удружења пензионера Мехмедалија Рапа поручио је да нико не размишља о одустајању од протеста, нагласивши да имају припремљен сценарио за блокаду свих институција, које неће бити прекинуте док њихови захтјеви не буду испуњени.

Директор Федералног завода ПИО Зијад Крњић рекао је да Закон треба усвојити у понуђеном тексту какав је прошао Владу и представнички дом, јер "повећање коефицијента води у колапс система".

"Очекујемо да ће у Дому народа то схватити и прихватити закон у тексту какав је усвојен у Представничком дому", рекао је Крњић.

Клуб Хрвата у Дому народа поручио је да је суштина њихових амандмана отклањање било ког облика дискриминације у новом Закону, те да повећање коефицијента не би довело до колапса система, нагласивши да су за то добили потврду од стручњака Свјетске банке и дијела функционера ПИО.

Сједница Дома народа Федералног парламента прекинута је у четвртак, 27. априла, јер делегати клубова СДА и ХДЗ-а нису могли усагласити ставове око усвајања новог Закона о пензијско инвалидском осигурању.

Како "Дневни аваз" наводи, скоро три четвртине пензионера у ФБиХ прима мање од 320 КМ мјесечно.

Извор: Срна