latinica  ћирилица
29/04/2017 |  11:37 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Гужве на Брегани, чека се неколико сати (ФОТО)

И на улазу и на излазу из Хрватске на граничном прелазу Брегана аутобуси пуни путника чекају и по неколико часова. На осталим прелазима ситуација је нешто боља, а савјетује се прелазак на мањим прелазима.

Након што је почетком мјесеца уведена системска контрола на шенгенске границе, чекање на граничним прелазима, посебно  према Словенији, драстично се продужило. Неријетке су тако ситуације у којима аутобуси пуни путника на провјеру чекају и по четири или више сати, а нешто слично очекује се и у наредних неколико дана с обзиром на продужени викенд.

Што се аутобуског саобраћаја тиче, на Брегани се већ јутрос чека по три сата и то у оба смјера. На осталим је граничним прелазима такође забиљежен појачани интензитет саобраћаја, а чека се између 20 минута и сат времена.

Свим возачима који ће путовати у смјеру Словеније препоручује се избјегавање већих граничних прелаза - Брегане, Рупе, Каштела и Мацеља.

Путници на Брегани (Фото:twitter)

Иначе, Словеначки медији у суботу знатну пажњу посвећују предвиђеном састанку словенског и хрватског премијера у вези с рјешевањем питања гужви на граници што их је узроковала нови европски правилник посвећен већој безбиједности.

Државни секретар у словенском МУП-у Боштјан Шефиц изјавио је касно синоћ за Словенску телевизију да питање појачаног надзора граничних прелаза с Хрватском за заштиту шенгенског простора и повећање безбиједности није билатерално питање.

Хрватска по његовим ријечима има проблем с извођењем контрола јер није дио шенгенског простора и њен програм испуњавања шенгенских услова још није прошао евалуацију, за разлику, како је додао, евалуације коју су већ добиле Бугарска и Румунија.

Извор: Агенције