latinica  ћирилица
29/04/2017 |  11:11 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Кришто: Без измјена Изборног закона упитни општи избори

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто изјавила је да општи избори 2018. године могу доћи у питање ако не буду усвојене измјене Изборног закона БиХ.
Борјана Кришто - Фото: ФОНЕТ
Борјана КриштоФото: ФОНЕТ

Кришто је навела да је усвајање ових измјена потребно за дефинисање будућих односа, као и за саму будућност БиХ.

Она је рекла за "Глас Српске" да је ријеч о измјенама у вези са избором чланова Предсједништва БиХ из Федерације БиХ, као и избором делегата Дома народа Парламента БиХ, те да су приједлоге измјена Изборног закона БиХ на усвајање по хитном поступку у Парламенту упутили хрватски политички представници.

"Предложили смо нешто што је у овом тренутку неопходно да не бисмо дошли у ситуацију да избори 2018. године дођу у питање, с обзиром да имамо обавезу да имплементирамо одлуку Уставног суда за град Мостар, али и недавну одлуку за избор делегата", истакла је Кришто.

Она је додала да раније није постигнут договор да један народ другом не бира политичке представнике.

Према овом приједлогу, у ФБиХ би се формирала три "ад хок" изборна подручја -"А", у коме су основне изборне јединице са више од двије трећине бошњачког народа, "Б" – у коме има више од двије трећине хрватског народа и "Ц" - остале изборне јединице.

За бошњачког члана Предсједништва био би изабран кандидат који је освојио највише гласова међу бошњачким кандидатима, уз услов да је у подручју које се састоји од изборних подручја "А" и "Ц" освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од изборних подручја "Б" и "Ц".

За бошњачког члана Предсједништва био би изабран кандидат који је међу хрватским кандидатима освојио највише гласова, уз услов да је у изборном подручју које се састоји од изборних подручја "Б" и "Ц" освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од изборних подручја "А" и "Ц".

Кришто је рекла да је БиХ потребан Изборни закон који је демократски, те да је то важно и како би се спровела одлука "Сејдић и Финци".

Извор: Срна