latinica  ћирилица
29/04/2017 |  11:02 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Оскрнављена руско-српска црква у Прагу

На руско-српској цркви Успења пресвете Богородице у Прагу у ноћи између четвртка и петка осванули су шокантни натписи типични за радикалне исламисте - "Алаx Акбар", односно, "Алаху екбар".
Графити на руско-српској цркви у Прагу - Фото: РТС
Графити на руско-српској цркви у ПрагуФото: РТС

Црква која се налази на гробљу Петржалка у Прагу, од великог је значаја за српску и руску православну цркву.

Ова светиња од великог је значаја. Подигнута је 1925. године и у њој се налазе тијела 287 српских војника, гроб првог чешког премијера и дио крваве кошуље из атентата у Марсеју на краља Александра Карађорђевића.

Реченице од које се цијелом свијету леди крв у жилама "Алаху екбар" као и "Смрт сатанистима" исписане су црним спрејем преко цијелих зидова - на улазу у цркву, крипту гдје се налази дио кошуље краља Александра, као и на зид са задње стране цркве.

Како прича протојереј Срђан Јаблановић који службује у овој цркви већ годинама, прије инцидента, у четвртак око 15 сати, мушкарац са капуљачом је ушао у цркву и пријетио да ће побити све.

Јаблановић наводи да су овакви инциденти права ријеткост.

- Ми овде служимо сваки дан, црква је активна, а крипта је историјски веродостојна, тако да нам долазе људи са свих страна, и православног света и свих других. Ово што се десило све нас је оставило у шоку - потресен је протојереј Срђан Јаблановић који службује у овој цркви већ годинама.

Извор: Блиц