latinica  ћирилица
29/04/2017 |  10:53 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

Слиједи оштра реакција САД због још једне ракете Пјонгјанга?

Администрација америчког председника Доналда Трампа могла би да одговори на нову ракетну пробу Сјеверне Кореје убрзавањем планова за нове америчке санкције против Пјонгјанга, укључујући могуће мјере против посебних сјевернокорејских и кинеских ентитета.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

Могуће је да се нешто убрза, рекао је неименовани амерички званичник Ројтерсу и додао да је ракетна проба Пјонгјанга "врста провокације" уочи избора 9. маја у Јужној Кореји.

Амерички званичник, који је инсистирао на анонимности, рекао је да би Вашингтон лансирање ракете могао да сматра озбиљном прекретницом, односно то би могло да изазове много јачу америчку реакцију.

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је након лансирања ракете да Сјеверна Кореја не поштује Кину и њеног предсједника, када испаљује ракете.

Нешто раније, државни секретар САД Рекс Тилерсон затражио је на састанку Савјета безбједности УН увођење нових санкција Сјеверној Кореји, оцијенивши да би било "катастрофално" уколико се не дјелује против нуклеарног програма те земље.

Прије него што је Сјеверна Кореја лансирала ракету, кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је на сједници СБ УН да није само на Кини да рјешава проблем са том земљом.

"Кључ за рјешавање нуклеарних проблема на полуострву није смо у рукама Кине", рекао је Ванг Ји.

Иначе, ово је четврто испаљивање ракета које је од почетка марта извела Сјеверна Кореја.

Извор: Танјуг