latinica  ћирилица
29/04/2017 |  09:56 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Рисојевић: Андрић се најбоље брани сам својим дјелима

Бањалучки књижевник Ранко Рисојевић оцијенио је да ће дјело нобеловца Иве Андрића расти са временом те да је стога бесмислено Андрића бранити од напада, јер се он најбоље брани сам.
Ранко Рисојевић (фото:riznicasrpska.ne) -
Ранко Рисојевић (фото:riznicasrpska.ne)

Он је у интервјуу за београдску Политику" рекао да је "опањкавање" Андрића постало опсесија многих бошњачких и хрватских интелектуалаца, али да такође постоје многа "снажна пера из Сарајева и Загреба која се противе томе".

"Наше је да га читамо и проучавамо", поручио је Рисојевић.

Упитан да ли се данашња БиХ разликује од Андрићеве, Рисојевић је рекао да је тамо побиједила девиза "завади па владај".

"Дошло се до близу дна. Пријатељ се тражи у далеким центрима и народима, а не овдје гдје се увијек живјело. Чини ми се да овим простором, цијелим Балканом већ 200 година вршљају тјне службе великих сила и спроводе своје прљаве замисли", рекао је он и додао да народ то углавном не види и "опредјељује се за своју страну".

Он тврдње да је "велики српски писац Бранко Ћопић четник који је нападао мирна муслиманска села" оцјењује као одвратне и указује да је слично и са Његошем.

У осврту на недавно понуђену Декларацију о заједничком језику Рисојевић је рекао да у тој иницијативи нема ништа непознато "осим устоличавања различитих имена једног језика".

Извор: Срна