latinica  ћирилица
29/04/2017 |  09:06 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Од убијања и протјеривања Срба западне Славоније прошле 22 године

Хрватска војска је 1. маја 1995. године почела акцију "Бљесак", током које је за два дана протјерано на хиљаде Срба, док се 283 лица српске националности, од којих 55 жена и 11 дјеце, и даље води као нестало.
"Бљесак" - Фото: СРНА
"Бљесак"Фото: СРНА

На српску област Западну Славонију, која је била саставни дио Републике Српске Крајине и под заштитом УН /Сектор "Запад"/, хрватске оружане снаге извршиле су агресију.

Снаге УН тада су се једноставно повукле и оставиле српско становништво на милост и немилост хрватским јединицама.

Срби Западне Славоније кренули су тада у егзодус спасавајући животе, а на путу према "мосту спаса" преко ријеке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избјеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

Припадници Хрватске војске су извели снажан напад на путу Окучани-Стара Градишка, код села Нови Варош са циљем пресијецања избјегличке колоне, у којој се кретало српско цивилно становништво Западне Славоније.

Хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама /као што ће то чинити и пар мјесеци касније у акцији "Олуја"/.

Немилосрдно су убијали становништво у колони, коју су у првом реду чинили жене, дјеца и старци. Они су бјежали из својих домова у аутомобилима, на тракторима, запрежним возилима, бициклима, пјешке...

Разбацани лешеви, унакажена тијела жена, дјеце и старијих особа, преврнути трактори, коњске запреге и ствари - призори су који су се 1. и 2. маја 1995. године могли видјети у насељу Нова Варош у Хрватској, као и дуж магистралног пута Окучани-Стара Градишка-Градишка.

На овом путу су остале стотине лешева, као и остаци возила, које су хрватске власти данима уклањале спаљујући лешеве, што се могло осјетити и на другој страни Саве, на територији Републике Српске.

Рањеници су гажени тенковима, стријељани, клани, а након масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале цесту шмрковима ватрогасних кола.

Припадници аргентинског контингента Унпрофора посвједочили су тада да су хрватске снаге цистерном спирале крв са асфалта на путу према насељу Нова Варош. Касније је овај пут пресвучен новим слојем асфалта како би били склоњени сви трагови овог злочина.

О страдању српског становништва у овој колони говорили су бројни свједоци, које су саслушале истражне судије у тадашњој СР Југославији и Републици Српској, гдје су та лица пронашла смјештај.

У предратном периоду у западној Славонији било је 121.000 Срба, а данас једва да их живи око 17.000.

За велике злочине, убиства, уништавање имовине и етничко чишћење није одговарао ниједан политички нити војни званичник Хрватске.

Извор: Срна