latinica  ћирилица
28/04/2017 |  18:54 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Аналитичари упозоравају: Догађаји у Македонији дио албанске стратегије (ВИДЕО)

Догађаји у Македонији нису изненадили аналитичаре јер криза у тој земљи траје дужи период. Све је ишло у том правцу јер Запад већ одавно подржава албанске тежње и амбиције у Македонији, као и све њихове захтјеве, кажу аналитичари.
Напад на Заева - Фото: Screenshot
Напад на ЗаеваФото: Screenshot

До јуче посвађане албанске партије, послије Тиранске платформе су се објединиле у захтјевима да Албанци постану конститутивни народ у Македонији, што би значило да - дугорочно гледано – имају право и на самоопредјељење, истиче аналитичар Драгомир Анђелковић. Услиједила би, каже, конфедерализација Македоније, а затим издвајање и стварање Велике Албаније.

"Део те њихове стратегије је ово што се сада дешава. Једина ствар на коју нису рачунали – то је отпор македонског народа јер, уместо посвађаних политичара, ми сад имамо на сцени грађане који не желе да им неко сруши државу", сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.

Аналитичари истичу велику улогу Запада, који је, тврде, одобрио стварање садашње тзв. већине.

„И практично је увео Запад и западна политика, као на почетку распада Југославије су увели у ствари у распад Македоније јер ово не може да се заврши мирно“, каже и Александар Павић.

Тврде да великоалбански екстремисти неће одустати од својих циљева ни по цијену рата, али Запад у овом тренутку то неће дозволити, јер желе да Албанци тихо добију оно што желе. С друге стране су и интереси Кине и Русије.

„Ово је велика геополитичка игра зато што хаос у Македонији практично сузбија све кинеске планове и све руске планове о гасном повезивању и о инфраструктурном повезивању“, додао је Павић.

Преливање кризе на регион највише зависи од западног фактора јер Албанци ништа не раде сами, каже Павић, а Анђелковић сматра да регион треба да се повезује с Русијом.