latinica  ћирилица
28/04/2017 |  18:32 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Цвијановићева на Јахорини: Европској унији потребна реконструкција (ВИДЕО)

"Европској унији потребна је реконструкција, јер више није привлачна као што је била 2004. године када је окупила земље централне, источне Европе и Балтика. Ипак, једина у овом тренутку, земље чланице држи под једним кишобраном," истакла је предсједница Владе Жељка Цвијановић на пословном скупу на Јахорини.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Брегзит јесте пољуљао темеље уније, али премијерка не види да је дошло вријеме за њен нестанак. Сумња да ће критеријуми за приступање Европској унији, помоћи земљама Западног Балкана да дођу до чланства.

Морамо, каже премијерка, да се запитамо, да ли је рецептура за кретање ових земаља на европском путу, права формула.

Европски пут је опредијељење свих нивоа власти у БиХ и у региону. На том путу немају сви исте захтјеве Европске Уније. Паралела између БиХ и Македоније то потврђује.

Док је од БиХ тражена централизација полиције и јавне управе, супротно је захтијевано од Македоније која ни након 11 година није добила статус кандидата. Због свега премијерка Жељка Цвијановић сматра да је Европској унији потребна нова формула за чланство земаља Западног Балкана. 

"Овдје је ЕУ експериментисала са тешким уставним реформама, борила се четири година да то урадимо, па смо губили вријеме на неким другим темама. Ми смо изгубили шест година да се трансформишемо, можда не да се приближимо, али да предузмемо реформе, изјавила је премијерка Српске.

Једино у чему унија није погријешила, каже Цвијановићева, јесте чињеница да смо, дефинисали реформску агенду, али са шест година кашњења. Тај документ разлог је за оптимизам у европским редовима.

За представнике ЕБРД-а, агенда је доказ напретка али и свјесне намјере Европске уније да се фокус удаљи од уставних реформи. 

"Реално гледано, многи облици реформи су тешки. Имамо преко 2 милијарде улагања, активни портфолио је 2,2 милијарде марака. Пуно тога се дешава, 75 одсто се односи на инфраструктуру", каже Ијан Браун директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ.

Та инфраструктура један је од предуслова за економски развој. Исти значај има законска регулатива. Европа нуди правну сигирност, а БиХ погодности за лакше пословање. 

"Ви данас пуно лакше започнете бизнис овдје – у Републици Српској за 3 дана, у Федерацији за 53. У Италији, амбасадоре, треба три мјесеца да почнете бизнис јер су дуге процедуре и има пуно адреса. Струја је у БиХ јефтинија за 113 одсто него у Хрватској која је чланица Европске уније", напомиње Цвијановићева.

Када је ријеч о електроенергетском сектору, Српска може да се похвали да је стабилан и да из године у годину биљежи раст. Осим могућег развоја, ресорни министар, предвиђа и да је могућа реализација статегије која до 2030. предвиђа улагање 11,5 милијарди марака у овај сектор.

"Имамо стабилну производњу, квалитетан пренос до потрошача, можемо да учинимо много више за развој енергетског система и изградњу објеката", рекао је и Петар Ђокић министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Ђокић је истакао значај концесија за изградњу више великих енергетских објеката - хидроелектрана "Дабар", "Бук Бијела", вјетроелектране "Хргуд" и термоелектране "Угљевик три". Kao најквалитетнији објекат у електроенергетском систему Српске Ђокић је навео ТЕ Станари" - доказ сарадње Српске и Кине.