latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:23 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Малешевић: Важно повезивање ученика из региона

Републици Српској требају скупови попут бањалучке "Балмун" конференције у којој се ученици из региона могу повезивати и стицати знања да у будућем животу раде одговорне послове и буду лидери у својим срединама, рекао је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.
Дане Малешевић са ученсицима "Балум" међународне конференције - Фото: СРНА
Дане Малешевић са ученсицима "Балум" међународне конференцијеФото: СРНА

Он је, након пријема за учеснике међународне "Балмун" конференције, током које ће рад УН симулирати укупно 450 учесника, рекао да је од ученика чуо саме похвале о организацији овогодишњег скупа.

"Надам се да ће ови ученици понијети са собом најбољу слику о Бањалуци и Републици Српској", рекао је Малешевић Срни и додао да ће имитирање рада УН имати утицаја на будућа опредијељења ових ученика.

Професор бањалучке Гимназије Жана Стевић и директор Конференције је истакла да се ове године одржава пета "Балмун" конференција.

"Ученици на један ваннаставни начин уче све оно што није класично школско учење. У њима препознајемо будуће лидере, јер су и сада у својој генерацији на неки начин лидери и то се препознаје. Интересују се и за дипломатију", рекла Стевићева.

Ученик бањалучке Гимназије Александар Стевић рекао је да је окупљање младих из Европе и региона у оквиру "Балмун" конференције значајно јер се тиме јача култура дијалога и инфраструктура земље.

"Ово је подстицај младима да развију комуникационе вјештине и дебатовање, као и доношење релеватних рјешења за горуће проблеме данашњице", рекао је Матић.

Овогодишња "Балмун" конференција, која траје до, недјеље, 30. априла, окупиће средњошколце од 14 до 19 година из 22 школе из Румуније, Италије, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и Српске, те поједине делегате из САД, Аустралије и Канаде.

Организатор конференције је Гимназија Бањалука.

Извор: СРНА