latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:12 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Бијељина: Побједник првог "Лутвид феста" школа "Кнез Иво од Семберије"

Побједник првог Фестивала луткарства и видео-презентације књиге "Лутвид фест", одржаног у организацији Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини, је Основна школа "Кнез Иво од Семберије" са представом рађеном по мотивима књиге "Зое, девојчица са врха солитера" Ане Ђокић Понграшић.
Бијељина: Завршен "Лутвид фест" - Фото: СРНА
Бијељина: Завршен "Лутвид фест"Фото: СРНА

Представу су извели ученици четвртог разреда Лука Павловић, Хелена Цвијетић, Никола Гашић, Лука Васиљевић, Теа Тодић, Нина Вуловић и Јелена Ђурђевић, са професорима разредне наставе Светланом Пандуревић и Данијелом Савић.

Ученици школе "Кнез Иво од Семберије" награђени су и за најбољу лутку на Фестивалу, док је награда за најбољу сценографију припала школи "Јован Дучић".

Праћени овацијама стотина најмлађих у публици на платоу испред Библиотеке у центру града, награде за најбољи плакат и за најбољи избор музике добили су ученици школе "Вук Караџић" за најбољу видео презентацију књиге школа "Свети Сава", која је награђена и за најбољи сценарио.

Награде ученицима и наставницима четири градске основне школе уручио је директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић, као и захвалнице члановима жирија, спонзорима и покровитељима првог луткарског фестивала у граду.

"Више од 1.500 грађана посјетило је представе које су приказане претходне четири вечери у Библиотеци, што је највећи показатељ да смо успјели да анимирамо грађане Бијељине, а ове недјеље и нових 350 суграђана постали су наши чланови", рекао је Цвјетковић.

"Лутвид фест" су осмислиле библиотекарке Снежана Стевић и Јелена Калајџија, с циљем да се традиционалне вриједности очувају и у ери нових технологија.

Ментори у ученичким пројектима били су луткар Богдан Симић и магистар драмских и аудиовизуелних умјетности Душан Тузланчић, који је на свечаности уручења награда похвалио идеју и реализацију овог фестивала и поручио да је библиотека мајка свих културних установа.

Најбоља представа на фестивалу награђена је путовањем на професионалну луткарску представу у Београду, а сви учесници излетом у манастир Тавну.

Побједник "Лутвид феста" у Бијељини стекао је право учешћа на једном од најстаријих фестивала луткарства у региону "Флуош" у Новом Саду наредне године, када овај фестивал обиљежава 25 година постојања.

Извор: Срна