latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:09 | Аутор: РТРС

Одлазе ли фекалије у Требишњицу?

У Старом граду у Требињу већи број стамбених јединица није прикључен на градску канализациону мрежу, због чега постоји могућност да фекалије одлазе у ријеку Требишњицу која протиче кроз центар града.
Требишњица - Фото: СРНА
ТребишњицаФото: СРНА

Директор требињског "Водовода" Спасо Радовић рекао је Срни да шездесетак стамбених јединица који нису прикључени на канализациону мрежу, већ користе септичке јаме.

"Предузимамо све неопходне мјере и радње како би се ти корисници у што скорије вријеме прикључили на градску канализацију", рекао је Радовић, не желећи да коментарише да ли фекалије одлазе у Требишњицу.

У Одјељењу за просторно уређење Града Требиња потврђено је Срни да је Одлуком о комуналним дјелатностима од 2014. године прописано да на подручју града, гдје је изграђена јавна канализациона мрежа, сви који производе отпадно-фекалне воде морају бити прикључени на ту мрежу.

"Уколико се због конфигурације терена или других разлога не могу прикључити не канализациону мрежу, онда морају да имају водонепропусне септичке јаме", кажу у овом одјељењу.

Из ресорног одјељења напомињу да је у току акција Комуналне полиције и "Водовода" из Требиња на контроли спровођења одлуке.

Начелник Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције Бојан Чворо каже да у прва четири мјесеца ове године, од када је на овој функцији, није било притужби када је у питању Стари Град, напомињући да из "Водовода" имају информацију да постоји одређен број објеката на том локалитету који нису прикључени на градску канализациону мрежу.

"Они ће бити предмет контроле у наредном периоду", каже Чворо и додаје да Комунална полиција на сваки захтјев грађана излази на терен и да, уколико утврди да је дошло до излијевања фекалних вода ван септичке јаме, даје налоге власницима да се оне испразне.

С обзиром на то да на подручју Требиња постоји велики број септичких јама, каже Чворо, тешко је утврдити да ли све не пропуштају воду, али по свакој пријави грађана комунална полиција излази на терен.

"Увијек постоји могућност да је неки несавјестан грађанин одводњу фекалија спровео у ријеку, а ако дођемо до сазнања да има таквих случајева Комунална полиција одмах дјелује, с циљем рјешавања проблема", каже Чворо и апелује на све грађане Требиња да овакве случајеве пријаве Одјељењу за инспекцијске и послове комуналне полиције.

Он напомиње да ће сви власници објеката који не буду поднијели захтјеве за прикључење на канализациону мрежу бити новчано кажњени.

"За непоштивање одлуке која се односи на прикључке на градску канализациону мрежу правно лице ће бити кажњено од 700 до 1.500 КМ, одговорно лице у правном лицу од 150 до 200 КМ, док је казна за физичко лице од 100 до 150 КМ уз обавезу прикључења на градску канализациону мрежу", прецизирао је Чворо.

Он истиче да је у току акција контроле бесправно прикључених објеката и оних који нису прикључени на градску канализациону мрежу, која почелау насељу Виногради, а у наредном периоду доћи ће на ред и сва остала насеља, међу којима и Стари Град.

С обзиром на то да неки објекти у Старом граду нису прикључени на градску канализацију, грађани Требиња кажу да би могло проузроковати еколошке посљедице, односно угрозити "водени свијет" у ријеци Требишњици, те да је до тога већ можда и дошло.

Извор: Срна