latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:32 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Фоча- помоћ за преквалификацију младих (ВИДЕО)

Осморо младих из Фоче са средњом стручном спремом, добило прилику да путем пројекта "Помоћ за самопомоћ" прође практичну обуку и оспособљавање како би лакше добили посао.
Фоча: Пројекат за преквалификацију - Фото: РТРС
Фоча: Пројекат за преквалификацијуФото: РТРС

Њих осморо ће у наредних пола године радити код седам послодаваца у различитим дјелатностима, од дрвопрераде, туризма, угоститељства, пекарства и невладиних организација. Ријеч је о младима који ће кроз овај програм стећи услове за преквалификацију.

Двадесетдвогодишња Фочанка Милица Вуковић прије четири године завршила је средњу школу и стекла звање шумарски техничар. Први посао добила је у пекари. Вјерује да ће се оспособити за производњу и продају пекарских производа.

"Много ми значи ова прилика коју су нам пружили да се докажемо, надам се да ће све бити на обострано задовољство", говори Милица Вуковић.

Новац за плате обезбјеђују Удружење за психо-социјалну подршку "Прогрес" и општина Фоча, док су послодваци дужни да издвоје новац на порезе и допринесе. Учесници у пројекту сагласни – успјешна преквалификација претходних година оправдала је улагања.

"Оно што нас охрабрује у свему овоме јесте да је више од пола од тих младих људи након извршене обуке остало у сталном радном односу", истиче Радисав Машић начелник Фоче.

Елвир Чаушевић координатор пројекта Удружења "Прогрес" каже: "Оно што нас посебно радује јесте да смо временом помјерили и поставили фокус на занатска занимања да смо се приближили томе да кроз овај програм прилику да добили млади који су завршили неки од заната".

Успјешну преквалификацију од 2012.године завршило је 48 младих Фочака, а пројекат је реализован уз помоћ 
њемачке фондације "Крила наде".