latinica  ћирилица
28/04/2017 |  14:46 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Полиција тражи од синдиката да им плати обезбјеђење скупа?

У складу са Законом о јавном окупљању који је на снази од 2008. године Савез синдиката Републике Српске је у року поднио пријаву ЦЈБ Бања Лука за одржавање мирне протестне шетње на дан 1. маја 2017., године.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

У саопштењу синдиката се наводи, да су први пут у својој историји "добили рјешење којим им се одобрава одржавање јавног скупа, али да су дужни платити трошкове ангажовања полицијских службеника на обезбјеђењу јавног скупа".

Из Савез синдиката наводе да у складу са Законом о јавном окупљању нису тражиили полицијске службенике да обезбјеђују јавни скуп, јер су у складу са истим законом обезбиједили редаре из својих редова који одговорно обезбјеђују скуп.

"Од ЦЈБ Бања Лука смо добили предрачун да уплатимо 3080 КМ за 77 полицијских службеника који по процјени ЦЈБ Бања Лука би требали да обезбјеђују јавни скуп", наводе из синдиката.

Ову обавјест им је каже стигла данас у 13.00 часова, наводећи да им је тражено да авансно уплате тражени износ.

За 25 година постојања ником, наводе, није тражио да плаћају полицијске службенике који су ангажовани за обезбјеђење скупа.

"Напомињемо, да ми протестном првомајском шетњом не зарађујемо па није ни логично да тражимо и плаћамо обезбјеђење. Не организујемо концерт естрадних звијезда нити спортска такмичења него мирну протестну шетњу којом обиљежавамо наш празник - Први мај међународни празник рада", наводе из синдиката.

ЦЈБ Бања Лука упутили су јавно питање да ли је икад и коме наплатио учешће полицијских службеника у обезбјеђивању митинга, протестних шетњи, било јавних скупова чији је организатор било који сегмент друштва Републике Српске.