latinica  ћирилица
28/04/2017 |  14:27 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Пада Хрватска Влада, тражи се и разрјешење Петрова (ВИДЕО)

Таман када се криза Агрокора у Хрватској бар привидно смирила, на сцену је ступила нова – и то криза хрватске власти. Све то због Здравка Марића, министра финасија и бившег запосленика концерна Агрокор, иза којег нису стала три МОСТ-ова министра.
Сједница Владе - Фото: HRT
Сједница ВладеФото: HRT

Оставку је поднио и МОСТ-ов потпредсједник Владе Иван Ковачић, а онда је покренута и иницијатива за смјену Боже Петрова, предсједника Хрватског сабора и лидера МОСТ-а.

“Молим тајницу Владе да припреми одлуку о разрјешењу три МОСТ-ова министра“, рекао је јуче Пленковић.

И тако је јуче започела још једна криза хрватске Владе. Ни годину дана Андреј Пленковић није успио одржати свој министарски тим на окупу.

Због неповјерења у министра финасија, три министра остала су без фотеља. Иако су са сајта хрватске Владе већ уклоњени, Орепић се на послу појавио са јасном поруком.

“Мост не руши Владу, већ господин Пленковић руши амбијент гдје се одговорност треба локализирати на конкретна имена и презимена, кад је у питању стање у Агрокору. Ово везе нема са заштитом Марића већ се ради о заштити других актера“, изјавио је Влахо Орепић смијењени министар унутрашњих послова Хрватске.

Убрзо након тога пред новинаре је изашао и Божо Петров с поруком да ће сви МОСТ-ови министри поднијети оставку, а да ће се наредне седмице прво расправљати о повјерењу министру финасија, а потом о његовој смјени.

"Потпредсједник Владе и министар управе Иван Ковачић и остали министри данас ће дати оставке. Ми више нисмо дио ове Владе и овим потезом показујемо да нам није стало до фотеља, као ни прошле године кад је ХДЗ рушио своју владу. Кад се већ предсједник Владе не држи нити Устава нити парламентарне демокрације, ми хоћемо. Овим потезом спречавамо уставну кризу и показујемо одговорност према грађанима“, ријечи су Боже Петрова предсједника Хрватског сабора.

Да је новонастала криза хрватске Владе у вези са кризом у Агрокору, још једном је нагласио један о МОСТ-ових посланика. За све оптужују министра финансија, Здравка Марића, који се изузео из одлучивања о Агрокору јер је прије министарског посла радио у овом концерну.

“У годину и по његовога мандата порезни надзор није ушао у Агрокор, док истовремено за 3 куне вишка у благајни се тероризирају угоститељи“, рекао је Никола Грмоја посланик МОСТ-а у Хрватском сабору

Док се Влада и парламентарна већина урушава, из опозиције ликују. Шеф опозиционог СДП-а каже да они неће штити мутне интересе ХДЗ-а.

“У бракоразводној парници ХДЗ и Мост ће сами судјеловати. Оно што су заједно стартали, то мора заједно и завршити. Пленковић очито штити мутне интересе и то је очито“, каже Давор Бернарић предсједник СДП.

ХДЗ већ је скупио 79 потписа за смјену Боже Петрова, о чијој ће се судбини разсправљати у сриједу, када је у Сабору и расправа о повјерењу министру Марићу.