latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:46 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Стефановић: Не очекује се угрожавање безбједности због македонске кризе

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да не очекује да безбједност Србије буде угрожена због дешавања у Македонији, али да су српске безбједносне снаге спремне да реагују и у том случају.
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs) -
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs)

Он је новинарима у Београду рекао да је Влада Србије раније предвиђала "све могуће ситуације и сценарије" у државама у окружењу и припремала се за таква дешавања.

Коментаришући медијске наводе да се спремају напади на полицијске станице у јужном дијелу централне Србије /Прешево, Бујановац/, Стефановић је рекао да је полиција са Војском Србије направила распоред снага, како би се очувала безбједност земље и да ће ако буде било потребе те снаге бити размјештане.

Он је додао да већ неко вријеме постоје упозорења да се подигне ниво безбједности и да већ извјесно вријеме постоје мјере за заштиту полицијских станица у цијелој Србији.

Он је навео да нема потребе за тим да јединице Жандармерије буду враћене у Копнену зону безбједности /близу административне границе са Косовом и Метохијом/.

На питање да ли турске обавјештајне службе дјелују у Србији, он је рекао да не располаже са свим подацима и да су стране службе безбједности у надлежности Безбједносно-информативне агенције /БИА/ Србије.

"Службе безбедности ће се трудити да спрече негативна деловања страних обавештајних служби на територији Србије", истакао је он.

Стефановић је рекао и да очекује да ће главни дио данашње сједнице Бироа за координацију служби безбједности Србије бити посвећен дешавањима у Македонији и мјерема које би службе безбједности, евентуално, требало да предузму.

Извор: СРНА