latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Вулин: Нема старих ни застарјелих оптужница за ратне злочине

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин поручио је да нема старих ни застарјелих оптужница када је ријеч о ратним злочинима.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Реагујући на изјаву потпредсједника Европског парламента и извјестиоца за Косово Улрике Луначек, која је поздравила одлуку о пуштању на слободу бившег лидера терористичке ОВК Рамуша Харадинаја, да ЕУ треба да утиче на то да Србија повуче "застарјеле налоге за хапшења", као услов за наставак бриселског дијалога, Вулин је изразио жаљење што ова аустријска политичарка никако да схвати да ратни злочини не застаријевају.

Вулин сматра да би Луначекова можда разумјела о чему он говори када би боље упознала породице жртава Рамуша Харадинаја.

"Биће ми велико задовољство да је упознам са породицама жртава Харадинаја, па нека њима објасни да су њихови најмилији застарели и да је потрага за правдом за њихове животе и смрт нешто што је застарело и што је пука политика", рекао је Вулин, преносе београдски медији.

Он је истакао да би било добро када би међународна заједница и Луначекова разумјели да када Харадинај позива на етничко чишћење Срба треба реаговати, а не ћутати и окривљавати Србију.

Вулин је подсјетио да је Харадинај пред Хашким трибуналом ослобођен захваљујући убиствима свједока.

"Не смемо заборавити да Харадинај није ослобођен зато што је невин, већ зато што су побијени сви сведоци, па више није било доказа против њега", напомиње Вулин.

Он је рекао да посебно брине то што је Харадинај, чим је дошао у Приштину, рекао да је "његова претња ратом била озбиљна, да би Срби били протерани, да их не би било на Косову и Метохији".

"Чак се позвао и на пример Хрватске, где је рекао да би урадили исто што су урадили Хрвати, а `Олуја` је протерала 250.000 Срба и свела их на веома мали број који сада живи у Хрватској. То брине, као што и посебно брине што је међународна заједница опет прећутала претњу ратом", истакао је Вулин.

Он је поручио да би међународна заједница и Луначекова требало да знају да све жртве, без обзира на националност, имају право на правду.

Извор: СРНА