latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:20 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Фоча- Са наставником Крсмановићем савладавају тајне новинарста (ВИДЕО)

У већини школа у Републици Српској посљедњих година биљежимо значајне помаке у настави и ваннаставим активностима.
Фоча: Едукација ученика - Фото: РТРС
Фоча: Едукација ученикаФото: РТРС

Међу њима је и фочанска Основна школа "Свети Сава" у којој осим у ђачкој задрузи, наставници и ученици успјехе биљеже и у секцијама. Тако је и наставник српског језика Душко Крсмановић понио тутулу најиновативнијег у БиХ.

Ученик седмог разреда Александар Пиповић члан је литерарне секције у којој се баве и новинарством. Научио је и да снима и монтира прилоге за "Мали школски дневник". Заједники рад са наставником чини га срећним.

- Указује нам на грешке које ми не видимо и занимљиво је радити са њим - каже Александар.

Исто мишљење имају и његови другари. Нађа Кунарац, ученица седмог разреда, каже да је много новог научила о информацијама у новинарству и писању. Њен вршњак Растко Станковић истиче да је рад са наставником Крсмановићем  занимљив, јер има другачији метод рада и не љути се на њих, већ, напротив, заједно напредују.

Наставник Душко Крсмановић поносан је што је успјешно обновио рад утихнуле секције и увео новине с акцентом на медијско описмењавање. Заједно су "прошли" и обуке за електронско новинарство. Први дневник отворио је и нове могућности.

- На инсистирање дјеце, у тај дјечији дневник је ушао и играни програм. Снимали смо и рекламе, а на крају је све изгледало као колажни програм - каже Крсмановић.

Све ове новине запазили су и у Центру за образовне иницијативе "Степ бај степ" из којег истичу да квалитетног образовања нема без квалитетних наставника.

Директорка Центра Радмила Рангелов Јусовић каже да наставници раде у веома тешким условима, јер школе нису довољно опремљене, а није присутна ни шира подршка. Међутим, истиче, да ипак успијевају да реализују невјероватне праксе и да ученици постижу одличне резултате.

Душко Крсмановић проглашен је за најиновативнијег наставника у конкуренцији 170 колега из Српске и Федерације БиХ.