latinica  ћирилица
28/04/2017 |  12:02 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Међународна акција у БиХ и региону: Одузето 320 комада оружја и 19.000 комада муниције

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ објавила је данас да је у току веома значајне међународне оперативне акције кодног назива "Балкан Тригер 2", проведене у БиХ и региону од 6. до 8. априла 2017. године, одузето 320 комада ватреног оружја 19.000 комада муниције и 50 различитих облика експлозивних средстава.
Сарајево: Кавазовић - Павловић прес - Фото: СРНА
Сарајево: Кавазовић - Павловић пресФото: СРНА

Како је казао помоћник директора Сектора за међународну оперативну полицијску сарадњу Самир Кавазовић, акција је проведена на подручју БиХ, Словеније, Србије, Хрватске, Македоније и Црне Горе.

У њој су учествовале 23 земље Европске уније и Западног Балкана под покровитељством Генералног секретаријата Интерпола. У њој је ангажовано 7.850 полицијских службеника с циљем борбе против неовлаштеног промета и трговине оружјем, као и других облика организованог криминала, укључујући тероризам и дроге.

Регионални координациони центри су се налазили у Скопљу, Минску и Прагу, а главни центар био је у Лиону, сједишту Интерпола.

Шеф одсјека НЦБ Интерпола Сарајево Бранислав Павловић казао је данас новинарима у сједишту Дирекције да је у току 48 часова, колико је акција трајала, уз 320 комада одузетог ватреног оружја, укључујући ручне бацаче и аутоматско оружје, одузето и више од 19.000 комада муниције, више од 50 различитих облика експлозивних средстава те да је пронађена значајна количина опојне дроге, првенствено марихуане, али и 350 кг сјемена мака.

На терену је изведено 470 планских операција, провјерено више од 170.000 особа, више од 40.000 возила и 2.300 пошиљки у циљу проналаска предмета који потичу из кривичних дјела.

Што се тиче БиХ, пронађено је и одузето 16 комада ватреног оружја, 24 ручне бомбе, један тромблон, затим 2.804 комада муниције, марихуана и кокаин.

"Битно је нагласити да су на нивоу БиХ реализоване или започете 42 операције, а резултати које је остварила БиХ су нешто бољи него у акцији 'Триггер 1'. Посебно морам истаћи да су најбоље резултате и висок степен професионализма исказали МУП Републике Српске, полиција Брчко Дистрикта, Гранична полиција, МУП Тузланског и МУП Зеничко-добојског кантона, којима је координирала Федерална управа полиције", казао је Павловић.

Ова акција је наставак акције "Балкан Триггер 1" из априла прошле године, а њена идеја потекла је из центра Интерпола Сарајево у сарадњи с Интерполом у региону.

"Након те идеје исказана је заинтересованост већег броја земаља да се укључе, тако да су у овој акцији учествовале 23 земље и постигнути су далеко већи резултати", додао је Павловић.

Када је ријеч о предоперативној фази, посебно је похвалио колеге из Брчко дистрикта које су пронашле већу количину оружја и експлозивних средстава те открио да је у другим земљама пронађено оружје поријеклом из БиХ.

У свим земљама учесницама акције слободе је лишено 147 особа, али је дио њих након оперативне обраде пуштен. У БиХ је 9 лишених слободе, од којих су неки по међународним потјерницама.

Извор: Кликс