latinica  ћирилица
28/04/2017 |  11:47 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Црна Гора изгласала улазак у НАТО; На Цетињу протест (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Црне Горе су данас на Цетињу изгласали одлуку о уласку Црне Горе у НАТО, а гласало је 46 посланика.
Црногорска скупштина - Фото: vijesti.me
Црногорска скупштинаФото: vijesti.me

"Ови посланици данас имају историјску привилегију. Оваква одлука се нигдје осим на Цетињу није могла донијети. Данашњи дан уписујемо у најсвијетлију историју Црне Горе", поручио је у уводној ријечи премијер Душко Марковић.

Он је најавио да ће одлука у шпанском Сенату бити донијета у наредних десетак дана.То ће бити посљедња верификација неопходна да Црна Гора и формално постане 29 чаница Алијансе.

"Није Црна Гора чланством у друштву 28 најразвијенијих земаља није добила нешто сто није заслужила, нешто што јој не припада", рекао је Марковић.

Предсједник Српске народне партије Ненад Поповић оцијенио је као антинародну одлуку дијела посланика црногорске Скупштине о приступању Црне Горе у НАТО, наводећи да је усвојена без референдума и противно већинској вољи у овој држави.

Поповић је позвао Владу Србије да подржи српски народ, али и остале грађане Црне Горе који захтијевају референдум о чланству у НАТО.

"Избегавање референдума о чланству у НАТО представља грубо кршење људских права и гажење демократских тековина. Такав однос власти која игнорише став већине грађана може да представља велику претњу за мир и стабилност у Црној Гори и читавом региону", навео је Поповић у писаној изјави.

Он је оцијенио да су "признавање независности лажне државе Косово, увођење санкција Русији, а сада и одлука о ступању у НАТО пакт, најочитији примјери бешчашћа режима Мила Ђукановића који ће остати црним словима уписан у црногорској историји".

Учлањење Црне Горе у НАТО подржало је 46 посланика владајуће коалиције, као и посланици Социјалдемократске партије, који су једини од опозиционих партија присуствовали сједници парламента на Цетињу. 

Раније данас на платоу испред зграде Скупштине Црне Горе на Цетињу завршен је протест више стотина грађана који се противе уласку у НАТО.

Протест је отворио бивши предсједник Владе СР Југославије Момир Булатовић, који је поручио да је НАТО злочиначка организација.

Један од лидера ДФ и предсједник Нове спрске демократије Андрија Мандић је казао да "оснажујемо наше одлуке из Мурина, да ћемо у погодном тренутку промијенити ову одлуку".

"Ми ћемо да замрзнемо чланство и одемо на референдум. Нема данас у Црној Гори ниједног Србина, осим онога који је подмићен, који је за НАТО интеграције. Да саберемо све снаге, да позовемо опозицију да заједно са протеста изборимо изборе", казао је Мандић.

Он је позвао окупљене да се мирно разиђу са Цетиња.

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић је рекао да је ДФ једина опозициона снага која је стиснула петљу да дође овдје.

"Ова власт мисли да сте неспособни, неписмени да донесете одлуку. Ђукановић није успио да подијели Црногорце и Србе, ДФ му није дозволио. Сви на улице", поручио је Медојевић.

Извор: Агенције