latinica  ћирилица
28/04/2017 |  09:41 | Аутор: РТРС

У Горњој Аустрији неће бити одржан Томпсонов концерт

Протест амбасаде Србије у Аустрији у вези са за сутра најављени концерт Марка Перковића Томпсона у мјесту Кремсминстер уродио је плодом.
Марко Перковић Томпсон - Фото: dnevnik.hr
Марко Перковић ТомпсонФото: dnevnik.hr

Власти Горње Аустрије су одлучиле да откажу овај наступ након бурних реакција аустријских партија и организација преживјелих логора Маутхаузен.

Градоначелник Кремсминстера Герхард Обернбергер саопштио је да је концерт отказан.


"Када се већ унапред зна да једна манифестација треба да послужи за подстицање мржње једне групе у нашем друштву против друге онда она мора бити отказана. За то постоји правни оквир", затражио је претходно посланик Зелених Карл Елингер.

Он је подсјетио да је 2008. Томпсону забрањен наступ у Корушкој, те и да постоје забране у Швајцарској, Њемачкој и Холандији.

Предсједник Маутхаузен комитета Вили Мерњи оцијенио је срамним омогућавање некоме ширење идеологије мржње Јевреја и Срба. Он је, у изме преживјелих логора Маутхаузен, позвао власти Кремсминстера, као и полиције, да учине све да се десничарско-екстремистички концерт откаже.

Аустрија не смије бити мјесто окупљања десничарских екстремиста и њихових манифестација, истакнуто је из СДП Аустрије.

Још 2007. је Симон Винзентал центар указивао да Томпсон на својим наступима шири ултранационалистичку идеологију и да велича усташке злочине.

До сада је у више наврата у Аустрији покушано да се организује његов концерт, али је сваки пут отказиван због усташких пјесма по којима је познат. Представник Хрвата у Аустрији у савјету Владе Хрватске Мирослав Пиплица покушао је да за сутра организује наступ Томпсона у Кремсминстеру.

Отправник послова Амбасаде Србије Горан Брадић указао је, у допису упућеном аустријским властима, да међу грађаним Србије у Аустрији влада запрепашћење због тог концерта и величања усташких злочина у пјесмама тог хрватског извођача.

Извор: Танјуг