latinica  ћирилица
28/04/2017 |  09:09 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Запад се труди да у што краћем року направи "велику албанију"

Универзитетски професор Емил Влајки сматра да се Запад недвосмислено труди да у што краћем року направи "велику Албанију" и да је дао миг Албанцима у Македонији да је за то дошао одговарајући моменат.
Емил Влајки - Фото: РТРС
Емил ВлајкиФото: РТРС

- Нашли су и македонског квислинга /лидера СДСМ-а Зорана/ Заева који је, по наредби својих западних господара, одлучио да се, у дослуху са Албанцима, Македонија подијели на два дијела. Заев је својим лажним програмом једном успио преварити народ да гласа за њега. Али када је објелоданио свој истински, издајнички програм, македонско становништво се сво дигло на ноге, а оно је већина у тој земљи - навео је Влајки.

Према његовим ријечима, срећа је што је македонски предсједник Ђорђе Иванов одмах схватио о чему се ради, те је одбио дати мандат Заеву да састави владу и храбро одолио притисцима Запада.

- У овом часу, Запад у Македонији ради потпуно исту крваву ствар коју је урадио у Југославији, БиХ и у Србији, изазива распад и стварање муслиманских творевина. Спреман је да, ради америчких геостратешких интереса, изазове нови грађански рат на Балкану. Можда се у овом часу криза у Македонији некако и разријеши, али то неће дуго трајати - сматра Влајки.

Он је оцијенио да би "након отимања Косова, унапријед одређеног пуштања Рамуша Харадинаја, чиме се Запад руга Србима, и изазивања грађанског рата у Македонији, премијер Србије Александар Вучић требало да престане са божанским прањем".

- Мислим да му је јасно да ће, ако се ова прљава игра настави, Албанци за пар година доћи до Ниша, а да Рашка /Санџак/ чека нови миг Запада да би и она кренула путем самосталности - додао је Влајки.

Влајки наводи да Вучић има квалитете великог државника и да је сада крајњи моменат да наступи одлучно, да престане са "јаловом реториком и наизглед оштрим вербалним наступима који се никада не конкретизирају", а све у име "европског пута", те наводног мира у регији. "Што више прича о миру, рат је све ближи", додао је Влајки.

Он сматра да би Вучић требало да осуди понашање Запада у Македонији, издејствује стварање заједнице српских општина на Косову и Метохији и "натјера Брисел и Вашингтон да престану да подржавају великоалбанске амбиције".

- Посједује и начине како да то уради, само треба стиснути петљу и угледати се на /македонског предсједника Ђорђа/ Иванова. Ако то сада не учини, јао си га Србији. Неће од ње остати чак ни београдски пашалук", упозорио је Влајки.