latinica  ћирилица
27/04/2017 |  21:13 ⇒ 28/04/2017 | 12:02 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сваки ниво власти треба да изврши преузете обавезе (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је за РТРС да је у Вашингтону, на прољећној Скупштини Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, разговарано о аранжману БиХ са ММФ-ом и да је сада на сваком нивоу власти да испуни преузете обавезе.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- У Вашингтону је разговарано о аранжману са ММФ-ом који је неопходно одржати на животу, не само због тога што он носи одређене погодности са аспекта јефтиних средстава до којих можемо да дођемо, него и уопштено због реформских процеса. Аранжман са ММФ-ом је чврсто везан за Реформску агенду, која нас позиционира на путу ка ЕУ - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је истакла да су сви актери у БиХ изразили подршку аранжаману са ММФ-ом и Реформској агенди, а да су онда "они који су давали највећу подршку и највише причали о реформама, уствари, показали да немају капацитет за њихово спровођење".

Цвијановићева каже да је очекивано заустављање сета реформских закона у Представничком дому БиХ.

- Ја сам у Вашингтону једина очекивала да не дође до усвајања тога сета закона јер сам знала шта је на сцени- да Савјет министара у суштини нема већину, јер је очито да у Парламенту БиХ не може да мобилише довољно руку "инсајдер" људи, оних који припадају управо партијама које чине власт на бх. нивоу- рекла је Цвијановићева и додала да су у ММФ-у очекивали да дође до усвајања поменутих закона.

Цвијановићева сматра да сваки ниво власти у БиХ треба да изврши преузете обавезе.

- ММФ не попушта. Ми смо потсигли одређене договоре и преузели обавезе и сад је на сваком нивоу да изврши свој дио обавеза. Ја сам задовољна посјетом Вашингтону, ми тамо и нисмо били тема, јер смо све своје обавезе извршили у децембру прошле године, а сад на крају априла имамо ситуацију да обавезе нису извршене од стране Парламентарне скупштине БиХ, односно Савјета министара и федералних партнера - рекла је премијерка Српске и додала да је важно да се лоцира ниво који не испуњава своје обавезе.

Цвијановићева је изразила незадовољство чињеницом да је, како каже, исход свега што се договара и ради на заједничком нивоу увијек крајње неизвјестан. Она је рекла да су институције Српске функционалне и да су испуниле све, али да би било лакше ријешити постојеће проблеме да нема блокада и опструкција политичког Сарајева и српских представника на нивоу БиХ.

Премијерка Српске је навела да је у Вашингтону и Њујорку имала низ квалитетних састанака, попут састанака са руском мисијом при УН, са којима Српска традиционално има добру сарадњу.

- Они често говоре у име међународног права и одбране дејтонске позиције не само Српске, него и цијеле БиХ. Они то показују сваки пут када високи представник презентује извјештај Савјету безбједности, веома често представници Русије цитирају одређене дијелове из нашег извјештаја - нагласила је Цвијановићева и додала да Русија има повјерење у Српску зато што зна да се Српска озбиљно бави питањем међународне позиције БиХ, односно Српске, са аспекта онога што је дао Дејтонски мировни споразум.